Скандалният шеф на Национален фонд „Култура“ (НФК) Сава Драгунчев беше уволнен от министъра на културата Кръстю Кръстев ден след оставката на правителството „Денков“. Актьорът от Народния театър стана известен не толкова с театралните си роли, колкото с пикантната история, че се подвизава под профила „Кралицата“ в една от популярните г*й мрежи за поръчков екстремен с*кс.

 

Ученикът на Стефан Данаилов минаваше за протеже на бившия министър на културата Атанас Атанасов или Просто Наско, Именно недоразумението от „Продължаваме промяната" през лятото на 2022 г. назначи Драгунчев за временен изпълнителен директор на НФК до обявяването на конкурс. Такъв конкурс близо 2 години така и не беше обявен:

През това време кръгове от арт гилдията настояваха за оставката на Сава Драгунчев, тъй като според тях бил в конфликт на интереси. Той наистина беше глобен с 2000 лева, тъй като е бил преводач на пиеса, спонсорирана от Фонд „Култура“.

 

Напоследък капката на търпението на търпението и на депутатите от Комисията по култура в парламента започна да прелива и нейният председател Тома Биков от ГЕРБ настоя Сава Драгунчев да бъде уволнен заради негови действия като шеф на НФК, които могат да доведат до загуби на милиони левове. Биков обяви, че над актьора е опънат чадър от най-високо място и затова никой не смее да го махне. Малко след това Кръстю Кръстев уволни „Кралицата“. Решението съвпадна с подаването на оставката на кабинета на Николай Денков, който е представител на ПП-ДБ и в очакване на ротацията, когато премиер трябва да стане Мария Габриел от ГЕРБ.

Самият актьор се въздържа да коментира отстраняването си, но негови верни служители от фонда излязоха с декларация, че уволнението му е незаконосъобразно и заплашиха със стачка.

Преди Драгунчев да бъде махнат от НФК, Тома Биков разкри, че наскоро изпълнителният директор е излязъл в болнични, а преди това е обявил на сайта на фонда програми от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 25 милиона лева.

„Правилата, които са изработени от фонда, са различни от тези, които са договорени с Европейската комисия. Това означава, че се рискуват не само парите от плана за култура, но и за други сектори, като щетите могат да достигнат около 200 милиона лева. По този начин, вместо българската култура да получи 80 милиона лева, българската държава може да загуби 200 милиона“, написа депутатът.

 

 „По въпроса може да се изиска справка от Министерството на финансите, чиито служители са били потресени от това действие на Сава Драгунчев. През последните 9 месеца за смяната на Драгунчев се обяви цялата комисия по култура в парламента, огромна част от културния сектор и ръководството на Министерството на културата. Въпреки това Драгунчев все още не е сменен, защото над него очевидно има разпънат политически чадър от най-високо ниво. Затова, оттук нататък, за провалянето на Плана за възстановяване няма да носи отговорност той, а лично Николай Денков, който го пази и не позволява фондът да възприеме адекватна форма“, заяви шефът на парламентарната комисия по култура.

 

В крайна сметка министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев уволни Драгунчев и се очаква в скоро време да бъде избран нов изпълнителен директор. В края на февруари Кръстю Кръстев назначи нови членове на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“. Преди това за първи път Министерството на културата публикува пълен списък с номинираните по предложение на творческите съсловни организации, на академичните институции в областта на културата, на организациите с нестопанска цел в областта на културата и на културните дейци. След това Кръстев определи комисия, която да разгледа постъпилите номинации и предложения за нови членове на Управителния съвет. От администрацията на НФК контрираха, че новият изпълнителен директор трябва да се избере единствено чрез конкурс, а не от УС.

 

 „Необходимо е да се вземе под внимание, че ако министърът на културата все пак си позволи да смени изпълнителния директор в този момент, спира Планът за възстановяване и устойчивост и Проект  42, както и редовните програми за 2024 и 2025 г. Необходимостта от спешни оперативни действия при промяна на ръководен орган за осигуряване на достъп, информираност и адекватност в преценката ще провалят заложените срокове от Европейската

комисия и ЗЗРК и ще направят невъзможно осъществяването на процедурите по ПВУ и конкурсите от регулярната програма.

Екипът на Националния фонд „Култура“ намира за напълно безразсъдно и безотговорно министърът на културата в оставка да планира действия като смяна на изпълнителния директор, от които ще пострада целият културен сектор

 

Администрацията на Националния фонд „Култура“ не може да си позволи да участва в този пагубен сценарий, който на практика спира изпълнението на работните задължения на служителите на Фонда, и предприема стъпки по стачни действия, съобразно Закона за уреждане на колективните трудови спорове“, заявиха от НФК.

 

През юли м.г. Кръстю Кръстев глоби с 2000 лева Сава Драгунчев заради конфликт на интереси. Глобата беше наложена според антикорупционния закон. Директорът на НФК отрече да е имало конфликт на интереси, тъй като по думите му той е поел въпросните ангажименти, преди да бъде назначен на ръководния пост. Разследващата комисия на Министерството на културата обаче заключи друго и го глоби.

 

46-годишният Сава Драгунчев е актьор, режисьор, преподавател и преводач. Част от съвременните пиеси от английски и американски автори, които се поставят в българските театри, са в негов превод.

 

Той има и бакалавърска степен по Икономика и магистърски степени по „Английска филология“, „Международни политически отношения и сигурност“ и „Макроикономика“ в Софийския университет.

 

През 2004 г. е приет в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов и завършва през  2008 г. Той е доктор по театрознание и театрално изкуство. От дълги години е част от трупата на Народния театър. Драгунчев бе и един от кандидатите в конкурса за директор на Народния театър, който беше спечелен от режисьора Васил Василев през 2022 г. Покрай скандала с над 90 000 лева, дадени от Фонд „Култура“ за травеститско шоу, журналистът и фотограф Виктор Димчев разкри, че Сава Драгунчев се подвизава с профил „Кралицата“ в една от популярните г*й мрежи за поръчков екстремен с*кс.

Източник: Уикенд