Във външното министерство тече скандален конкурс, издават запознати.

 

Официално се търси нов шеф на апетитната „Агенция за дипломатически имоти в София” (АДИС). Запознати обаче издават, че целта е досегашният й шеф Пламен Георгиев да се бетонира на поста.

 

В коридорите на външно вече се обзалагат, че той ще спечели нов мандат, след като управлява вече 14 години, но пък не се е явявал никога на конкурс. Да допълним още, че с имотите на АДИС се облажват основно тези, които са на власт, защото апартаментите, които Агенцията предлага, са изключително престижни. А това определено създава ценни познанства и контакти на високопоставените служители в Агенцията.

 

Кой ще управлява дипломатическите имоти в София?

Непознатият в онези години Пламен Георгиев е доведен в АДИС от одиозната Румяна Желева, която се прочу с нелепото си представяне в Брюксел като кандидат за еврокомисар, след което подаде оставка като външен министър. Тя се оказа и най-кратко управлявалата ведомството – от юли 2009 до януари 2010 г., а широката публика я помни с участието й като танцьорка в риалити шоу. Няма съмнение обаче, че Пламен Георгиев я помни с добро. Тя издига никому неизвестния служител от регионалното министерство, понеже бил приятел на съпруга й.

 

Когато го назначава за шеф на Агенцията се оказва – какво съвпадение! – че жената на Георгиев върти фирма за имоти – тоест развива абсолютно същата дейност като АДИС, а оттогава досега бизнесът и фирмите й се разрастват. И въпреки че близкият на Румяна Желева господин не се е явявал на конкурс, а е директно назначен, той по един или друг начин се закрепва на поста.


Едва наскоро, когато ПП поемат управлението, решават да сменят ръководството на Агенцията за недвижими имоти, но вече като направят конкурс за поста, който наред с всичко, както обяснихме, дава възможност и за ценни познанства. Времето на кабинета на Кирил Петков обаче не е достатъчно, за да завърши процедурата. Идва служебното правителство на президента Радев и изненадващо спира конкурса.

 

На 22 декември, точно в навечерието на Коледните празници, миналата година е обявен нов конкурс за престижната позиция. Който разбрал, разбрал – все пак пет човека успяват да подадат документи, като сред тях е и самият Пламен Георгиев. Първият етап е разглеждане на концепции, разкриват запознати, като за да се премине по-нататък оценката трябва да бъде 4.

 

Каква изненада – на един от кандидатите концепцията е оценена на 3,98. Запознати отбелязват, че е паднало голямо събиране и изваждане, за да се елиминира един от претендентите само с 2 стотни под чертата. В крайна сметка двама отпадат, трима, сред тях и Пламен Георгиев, продължават. До две седмици Агенцията трябва да има нов шеф. Мнозина във външно министерство обаче се ловят на бас, че ще остане старият началник, като вече ще се е бетонирал със спечелен конкурс, нищо че е на 65 години и е по-близо до пенсия.


Няма обаче съмнение, че Агенцията, която стопанисва едни от най-луксозните имоти в столицата, е ценна хапка и въпреки че от години има мераклии да я приватизират, си остава държавна и досега. Още в далечната 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски се опита да я продаде, като кандидати бяха няколко фирми, сред тях „Миролио”, например. Агенцията за приватизация обаче прекрати конкурса.


Малко след това пък при предшественика на Пламен Георгиев – Асен Македонов, близък приятел на бившия външен министър Ивайло Калфин, избухна скандал. Македонов, който се прочу с разточителните си командировки в Хонолулу, Лас Вегас, Банкок, Дубай, Палм Бийч, Френската Ривиера и къде ли не по света, се оказа, че е ударил рамо и на приятеля си покойния бизнесмен Борислав Дионисиев. Беше дал на негова фирма 1,2 млн. евро като един вид безлихвен кредит от касата на Агенцията за дипломатически имоти, за да вдигне луксозни апартаменти в Панчарево. Договорът е подписан, без писменото разрешение на министъра, който го одобрява едва месец по-късно.


Според договорката между Македонов и Дионисиев, Агенцията закупува 12 апартамента, 18 паркоместа и земя в Панчарево за 3 107 140 евро. По мнение на експерти по онова време това са изключително високи цени за апартаменти на зелено, на които още не са изкопани и дупки за основите. Само седмица след подписване на договора на Дионисиев са преведени 1,2 млн. евро, тоест 40% от цялата сума.


По-късно се разбира, че има и скандална клауза. Според нея след довършване на обекта фирмата изпълнител може да си изкупи обратно апартаментите и това до голяма степен се случва, казват запознати и припомнят, че строежът дълго време е бил без Акт 16, а изпълнителите на сградите се оплаквали, че Дионисиев не им е платил. По сигнал започва проверка, Македонов е уволнен, но строежът все пак бива завършен. В готовия комплекс с хубави апартаменти се сдобиват главно политици от БСП и събратята им от АБВ.

Източник: Уикенд