Очевидно в Севлиево гледат през пръсти на спазването на реда и законността, предвид факта, че нямат нищо против шеф на общинския инспекторат да бъде Али Алиев, спец по бракониерските схеми и разсекретен като агент Виктор от ДС.

 

Алиев е и лесовъд на частна практика, срещу чиито набези в горите има протести от години, а актовете за злоупотреби при изсичането на дървета безброй. Част от тях вече са потвърдени от съда, което означава, че Алиев ще се прости с разрешителното си.

 

Схемата му на действие е еднотипна. Като лицензиран лесовъд той изготвя план колко дървета да бъдат изсечени от даден горски участък. След като документът е одобрен, подчинените на агент Виктор по правило се разсейват и повалят много повече дървета от позволеното. Вместо всяко трето дърво, както е по план, след пускането на резачките често остава гола поляна. При последвалата проверка от Регионалната дирекция по горите секачите се оправдават, че са разбрали грешно указанията на своя шеф, който през цялото време е трябвало да ги контролира лично. Оправданията в разсеяност на началник и подчинени явно не хващат вяра, щом съдът потвърждава съставените актове на Алиев

 

Кой повери реда в Севлиево на бракониер?

Сега остава да видим дали кметът на Севлиево Иван Иванов ще продължи да разчита на доказания бракониер да контролира спазването на реда и законността в общината. Хора от града са скептични, че е възможно агент Виктор да бъде уволнен. Все пак Иванов се пребори за рекордния четвърти мандат благодарение на гласовете на ДПС, чийто местен шеф е Алиев. Биографията на депесаря е известна в града, но въпреки това през миналата година кметът Иванов го назначава на поста.

 

В Севлиево Али Алиев от години е известен с навика си брутално да гази законите. Той е бивш директор на местното Държавно горско стопанство, уволнен, защото, докато заема поста, има и частна фирма. Впоследствие се изяснява, че ЕТ „Бара-Али Алиев” системно забравяла да си плаща данъците. През 2013 г. фирмата на агент Виктор е включена в списъка с неизрядни длъжници на НАП заради неплатени над 33 000 лева.

 

Въпреки финансовата афера, през 2014 г. Алиев е назначен за директор на природен парк „Българка”. Знаейки биографията му, хората в Селиево излизат масово на протест. Недоволните природозащитници тогава припомниха, че Алиев има фирма за дърводобив, а в парк „Българка“, са най-големите букови гори у нас и е очевиден конфликтът на интереси. След гражданските бунтове агент Виктор е разкаран от ръководството на парка и продължава с частния си бизнес.

 

Колко спазва законите говори фактът, че на два пъти временно му е отнемано разрешителното за частна лесовъдска дейност. Това се случва за издадени най-малко три наказателни постановления за установени нарушения на Закона за горите и подзаконовите му актове.

Източник: Уикенд