Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев отговори в понеделник на питането на депутата от ПП-ДБ Антоанета Цонева за състоянието на спортната зала „Арена Бургас“. Според публикуваното официално становище на ММС ситуацията в бургаската зала е критична. От отговора на министъра на “Промяната” до депутата на “Промяната” излиза, че съоръжението е „декор“ и в него в момента не могат да се организират безпроблемно други състезания, освен по спортна гимнастика. В този тон е и критичната позиция на “Да, България”. 

 

Вчера, обаче се проведе заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, на която присъства и министърът на спорта. По време на блиц-контрола бившият спортен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев прочете писмо от изпълнителния директор на дружеството „Академика“, в чиито активи е залата. Петър Петров е изпратил това писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов.

 

„Ще обясня защо писмото е изпратено до там, защото това липсваше във вашия отговор. Община Бургас е институцията, която е провела обществената поръчка за изграждане на залата. Проектът е общински и получава финансиране от бюджета през 2014 година. След това дружеството „Академика 2011“ става инвеститор в този проект като получава и собствеността върху залата чрез извършен апорт от Община Бургас. Тоест от там е направена поръчката, а дружеството е инвеститор, който след това отговаря за изпълнението на обекта”, обясни Кралев. 

 

И допълни: “За справка ще ви дам, че „Арена Бургас“ е по-голяма като площ и конструкция от „Арена Армеец“ в София. Залата в столицата е построена за 110 милиона лева, а тази в Бургас – за 65 милиона с оборудване. Като сравняваме цената трябва да сме коректни.” В писмото от “Академика” има сериозни разминавания с доклада на ММС, който е цитиран в отговора до Антоанета Цонева. 

 

Красен Кралев предложи на следващото заседание на Комисията за младежта и спорта да бъде извикан изпълнителният директор на „Академика“ Петър Петров, който да отговори на всички въпроси за „Арена Бургас“.

 

Според бившия споретен министър картината, обрисувана от ММС става съвсем различна след позицията на “Академика”. От министерството твърдят, че „залата към момента не може да приема състезания по баскетбол, волейбол или лека атлетика. Изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания. Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване“.

 

Кой лъже за „Арена Бургас“?

От писмото на шефа на „Академика“ обаче се разбира, че при направената проверка доставените съоръжения изобщо не са били разпечатани за одита на ММС. И логично изниква въпросът как така е констатирано, че сертификатите не отговарят без изобщо да бъдат прегледани съоръженията? Има ли протокол от този одит и там описано ли е какви точно са нередностите и как са констатирани? Прегледани ли са всички съоръжения и съответните сертификати? И дали всичко това не е направено умишлено, за да се хвърлят безпочвени обвинения върху изграждането и стопанисването на „Арена Бургас“?

 

Оказва се, че всяка федерация е дала през 2020 година (когато е обявена поръчката за доставка) спецификацията на всичко, от което се нуждае за провеждане на спортни състезания в залата. Всичко необходимо е доставено и има съответните сертификати от фирмите производителки. „Залата в Бургас има налично оборудване за провеждане на редица състезания. Всяко едно нещо е със сертификат от фирмата-производител. Към 2020 година, когато е откривана процедура по търсене на фирма доставчик на спортно оборудване е имало изисквания то да бъде професионално и сертифицирано“, пише в писмото на шефа на „Академика“. С което се оборва тезата на ММС, че липсата на подходящи съоръжения е пречка за провеждането на състезания в „Арена Бургас“ в повечето спортове към момента.

 

В отговора на ММС до питането на депутатката Цонева се посочва конкретно за всеки спорт какви са пречките за провеждането на състезания.

„ВОЛЕЙБОЛ – според експертите на БФВ настилката не позволява провеждане на състезания на европейско и световно ниво. Самата зала не позволява никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

ЛЕКА АТЛЕТИКА – настилката липсва, което означава, че няма писта и не може да се провежда нито тренировки, нито състезания. 

БАСКЕТБОЛ– кошовете не отговарят за изискванията дори за мачовете от държавното първенство по баскетбол, което стана ясно още при откриването й. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в старата си зала“.

 

В писмото на шефа на „Академика“ до кмета на Бургас обаче се доказва, че горното не отговаря на истината. Ето какво пише Петър Петров за всеки един от посочените спортове:

“ВОЛЕЙБОЛ: След необходимото шлайфане на  пода в основната зала , ще се разпробият нужните места , от фирмата доставчик на оборудването , за да може да се сглоби настилката за волейбол. От федерацията по волейбол са заявили,че  доставеното оборудване съответства  като количество , единствено със забележка ,че не е монтирано, но както казах след шлайфа , ще бъде разпробит бетона ще се монтират ботушите за волейболни колове и ще бъде монтирана дървената модулна настилка,която също трябва да бъде центрирана. Има нужда от закупуване на мрежа за волейбол 2 броя с размери на квадратчета 4,5см х 4,5см.

 

ЛЕКА АТЛЕТИКА: Модулната система за лека атлетика, ще бъде сглобена също след въпросното шлайфане , след което ще бъде центрирана и сертифицирана от представители на фирма „МОНДО“. От федерацията по лека атлетика ще бъдат поканени да проверят модулната система ,за да бъдат уверени, че могат да кандидатстват за редица състезания.

 

БАСКЕТБОЛ: От федерацията по баскетбол бяха констаритани „визуални„ забележки по кошовете, за които кошове имаме сертфикати, които прилагам към това писмо,с които се гарантира че оборудването е професиолно към датата на обявяне на поръчката за оборудване. Фирмата изпълнител беше потърсена за отстраняване на дребни забележки по оборудването на баскетбол,констатирани след одита, които бяха отстранени в най-кратки срокове от тяхна страна”

 

 

В крайна сметка се оказва, че оборудването за всички спортове е налично, складирано е в тренировъчната зала и се охранява от СОТ. В момента се извършва шлайфане на основната зала, като след неговото завършване (в кратки срокове) и съоръженията ще бъдат монтирани и сертифицирани. Това ще позволи „Арена Бургас“ да поема различни спортни мероприятия.

Нещо повече – сред всички спортни федерации е направено проучване какво им е нужно и необходимо, за да може да се провеждат международни и световни състезания в Бургас. Цялата информация е събрана и в момента се прави проверка на наличното оборудване в залата, за да се провери ако нещо липсва , то да се набави в най-кратки срокове.

 

Оказва се, че всъщност положението в „Арена Бургас“ не е така трагично, както бе обрисувано от министър Димитър Илиев. В залата скоро ще могат да се провеждат състезания от най-висок ранг и спортните федерации може да кандидадстват за домакинства в следващите години.

 

За непредубедения зрител остава усещането за „активно мероприятие“ от страна на ПП-ДБ. Техен депутат пита техен министър, който пак обяснява колко зле се е ръководел спортът по време на правителствата на Бойко Борисов...Нищо, че тогава бяха инвестирани над 500 милиона лева в спортна инфраструктура, а на много места в България спортистите и до днес се радват на модерна база... 

 

Още повече, че за всички в спортния сектор е известно, че при предишния министър на “Промяната” Радостин Василев спортът беше напълно блокиран. Ето какво пише шефът на “Академика” за направеното по време на кабинета “Кирил Петков”: 

 

“След встъпването ми в длъжност на 31.08.2022г. като изпълнителен директор на Академика 2011 ЕАД , ситуацията, която заварих от предишното ръковдство назначено от бившия министъра на младежта и спорта тогава Радостин Василев, беше следната – не беше довършена  залата в Бургас,нямаше строително-монтажни  работи и нищо не се случваше там.”

Източник: crimesbg.com