Корнелия Нинова излезе с разтърсващо обръщение към българите!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с разтърсващо обръщение към българите преди броени часове. Тя е категорична, че управляващото мнозинство е силно изплашено от протестите и столовете им яко се клатят. Ето какво заяви Нинова: [caption id="attachment_573278" align="aligncenter" width="300"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова вече усеща мириса на оставката на правителството[/caption]

"Уважаеми български граждани, днес получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяната на този модел на управление.

Получихте го в най-важната институция в България – парламента. За пореден път министър-председателят унижи българската институция – Народно събрание. 10 години в управлението, той налага този стил на управление. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично всички въпроси. Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца.

Но днес получихте и доказателство за вашата сила. Те са уплашени от вас. Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза е объркано и страхливо. Няма нито едно изказване от страна на първата политическа партия в коалицията.

Нито едно представяне от страна на първата политическа партия на новия кандидат за вицепремиер. Какво говори това? Обърканост и страх от вас. Защото сте прави в исканията си за промяна на този модел и оставки. Тази оставка е поредната и няма да реши нищо, защото тя не отстранява причините, за състоянието, в което се намира държавата след 10 години управление на Бойко Борисов. Тази коалиция между ГЕРБ и ОП е обречена от самото начало. Преди година и половина от тук казахме, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове- и времето го показа. Две години скандали и нестабилност в управлението доведоха до нестабилност в държавата. Помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години, освен за това – кой какъв пост да заеме, кой за кого лобира в туризма и икономиката, кой чии интереси защитава тук, като внася законопроекти в полза на олигарсите? Може ли някой от вас да ни разкаже поне 5 минути от тези 6 часа, през които спорихте вчера? Имаше ли разговор за това- как минималната пенсия да стане 300 лв., а минималната заплата 1000 лв.? Едва ли. Имало е караници за постове, влияние, власт, пари. Провежданата политика на тази коалиция през цялото време е в полза на големите и богатите. Твърдите, че въпреки скандалите, правителството има програма, която изпълнява. Вие не си изпълнявате програмата. В нея пише, че няма да вдигате данъци- не само, че вдигате старите, но измислихте и нови.

В нея пише, че ще увеличите доходите с определени суми - не го правите. В нея пише, че ще борите с корупцията, а предизвикахте най-големите корупционни скандали, които сложиха петно върху България. Вие не си изпълнявате програмата.

Третата причина, за да се стигне до тук е вашата арогантност, високомерие и неглижиране на общественото мнение, на предложенията на опозицията, на различно от вашето мнение. Живеете в паралелен свят . Всеки ден говорите на обществото какъв голям икономически растеж имаме, каква стабилност, какво богатство се лее над българската земя. Не виждате обаче, действителната картина – че загиваме като народ заради демографската катастрофа, обедняваме, неравенствата растат, здравеопазването е в колапс, образованието произвежда неграмотни деца. Във вашата представа всичко е прекрасно. Вашия свят и този, на действителността, са паралелни. По тези три причини – коалиция за власт, политика за богатите, срещу бедните и средната класа и високомерие, и арогантност, стигнахме до тук – хиляди хора да са на улиците в страната. Вижте за какво протестират те- за доходи, срещу несправедливостта, срещу неравенствата и разслоенията, срещу корупцията и искат смяна на модела и системата.

Как да променим модела? Поне от две години говорим как виждаме промяната в модела. Модел, в който политици и олигарси, независимо кой управлява България, се сговарят помежду си и работят за собствените си интереси и срещу интересите на народа.

Вие дадохте ярки примери за този модел като внесохте законопроект, с който да опростите задължения на един олигарх в държавата и няколко закона, с които да съдерете три кожи от народа с нови данъци, дори и върху старите коли. Това е модел, в който политиците, когато седнат тук, забравят за какво са изпратени, сговарят се помежду си срещу благото на народа. Тези дни дадохте още примери за това- когато хиляди хора са на улицата заради бедността си, тази политическа класа си вдига заплатите. Това също е модел. Модел на неравенство, политическо високомерие и пренебрежение към истината – как живее народът. Това е задкулисие, градено години наред. Вие сте най-яркият израз на този модел, на който е време да сложим край и да мислим за бъдещето. Защото паралелната държава днес краде 10 млрд. лв., а вашата, официалната – на растежа и цъфтежа, подхвърля 50 млн. коледни надбавки. Това са два паралелни свята и моделът, който трябва да се промени.

Ние искаме да го променим. Но ще го направи ли тази оставка? Не, няма да го направи! Тази оставка просто сменя един човек с друг. Ще доведе ли тази оставка до това- да си оттеглите предложението за данъка върху старите коли, ще намалите ли ДДС върху храните и лекарствата?

Ще дадете ли пари на младите семейства, ще скъсате ли с тази модел на политическо-олигархична зависимост, където обществени поръчки раздавате не за качество на работа, а за количество на комисионни? Ще скъсате ли с този модел? Не, всичко ще продължи постарому. Ще раждате все повече нестабилност, несигурност, не давате перспектива на народа и бъдеще на държавата. Има изход от тази ситуация и той е само един – оставка на цялото правителство, демократични, правови, конституционни механизми за излизане на държавата от това състояние и за изход на народа от тази бедност и несправедливост. Те са: оставка, предсрочни избори и каквото народът реши", заяви категорично Корнелия Нинова.