„Контрабандагейт” продължава с „пълна пара, спецакция на ГДБОП блокира ГКПП „Капитан Андреево“.

По време на акцията са иззети около 600 хил. къса контрабандни цигари, скрити в повече от 28 000 кутии. Цигарите били укрити под капаците на металорежещи машини в товарен автомобил.

Началникът на митническия пункт, Георги Господинов, съобщи, че камионът е пристигнал на 1 май, натоварен с групажни стоки. „Той пътуваше от Турция за Германия, включвайки в товара си режещи машини и шкафове. Рентгенов анализ разкрива различна плътност в сандъците, което доведе до щателна митническа проверка. Машините са били фабрично направени така, че да не могат да се отварят, но след разрязването им бяха открити около 570 хил. къса недекларирани цигари. Контрабандистите са планирали да транспортират стоката до западни страни, където да я продадат на значително по-високи цени. В страните без акциз цената може да достигне до 15 паунда на кутия, което би донесло печалба от 10 до 20 пъти повече“, обясни Господинов пред камерите на една от националните телевизии.

Той съобщи, че на пункта в момента се провежда специална операция за предотвратяване на опитите за контрабанда, с участието на представители от НАП, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“. „През 2023 г. са заловени 28 млн. недекларирани цигари, като 13 млн. са само за тази година досега. За сравнение, през 2022 г. бяха 10 млн.“, допълни Господинов.

Източник: narod.bg