Ройтерс изчисли колко струва атентатите в Париж

Равносметката, която Ройтерс направи за цената на атентатите в Париж, е плашеща. Международната информационна агенция изчисли колко малко е нужно да се всее страх и ужас в целия свят. За оръжията, използвани в терористистичните актове, атернаторите са платили между 300 - 900 евро за брой.

Ройтерс изчисли, че касапницата в Париж е струвала около 7000 евро на атентаторите. Франция и Белгия изхарчиха над милиард евро само за седмица във връзка със засилване мерките на сигурността и проведените от тях спецакции.

За колите и убежищата си терористите са платили възможно най-ниска цена - те са наели среден клас коли и са отседнали в предградията на Париж.

Безспорно най-сложната част от организацията на атентатите е изработката на коланите с експлозивите. За сметка на това в тях не са вложени много средства и са били изработени с подръчни материали, категорични са експертите от Европол.

Всичките седем терористи, които се взривиха във Франция, са били снабдени с колани с бутон. При натискането му системата се задейства автоматично.

[caption id="attachment_463341" align="alignright" width="300"]атентатите в Париж Атентатите в Париж са стрували около 7 000 евро[/caption]

Като разход към подготовката за терористичния акт се включват и транспортните разходи за придвижването на атентаторите от Сирия до Франция. В случай, че те са влезли чрез канала за трафик на бежанци, това им е струвало по 1500 евро на човек. Ако са избрали по-сигурен метод за придвижване сумата скача почти двойно.

В случай, че са използвали фалшиви паспорти и по-сигурен маршрут всеки от тях е платил по 5 000 евро, за да стигне до Франция.

Атентатите в Америка през 20о1 година са стрували много повече. За тях са били похарчени между 400 и 600 000 долара. Високите разходи се дължат на продължителното обучение на пилотите камикадзе, пише Блиц.

И днес в Белгия остава в сила извънредното положение за повишен риск от атентатите. Преустановено е движението на метрото и полицията всички пътници преди качването им в автобус.