Според бившия военен разузнавач Радион Попов, ексвоенният министър кеширал комисионните от Емилиян Гебрев в тайни задгранични сметки

 

“Ще се изненадам, ако до дни не излезе още едно име от Досиетата “Пандора” - на близкия приятел на Николай Младенов Бойко Ноев, а може би на неговия кум”, обяви през 2021 г. военният разузнавач Радион Попов по повод скритото има̀не на ексминистъра на отбраната.

 

Изявлението беше направено след като гръмна скандалът “Пандора”, от чиято кутия излязоха прелюбопитни имена на местни и международни оръжейни комисионери. Точно такъв е Бойко Ноев, който се обяви за неофициален говорител на оръжейника Гебрев. “Не е тайна, че и при него има скрити пари. Тази мощна защита на Емилиян Гебрев не идва само от алтруистични чувства. За него ще кажа: Търсете парите”, настоява Попов и открехва завесата за несметните милиони на Ноев в офшорни зони.

 

Колко милиона къта Бойко Ноев в офшорки?

Според няколко дългогодишни оръжейни дейци, пожелали анонимност по разбираеми причини, Ноев имал пръст в не особено законен износ на българско и сръбско оръжие до горещи точки в Близкия Изток и Африка, които са под ембарго и снабдяването им с боеприпаси, муниции и автомати е обект на международни санкции. Експортът бил засечен от конкуренти и предаден на разузнаванията на Сърбия, Македония и Хърватска, които са тръгнали по дирите на ексвоенният министър и благодетеля му Гебрев.

 

Ако вярваме на източниците си, Ноев е осигурявал износа на оръжия от “Емко” по стари канали на ДС и КГБ за арабския свят, по които освен пушки са вървели наркотици и цигари. Няма смисъл да казваме, че героят на днешния разказ е тясно свързан с комунистическите тайни служби и има дебело досие в Държавна сигурност, което услужливо е унищожено след 1989 г.

 

Колко милиона къта Бойко Ноев в офшорки? - Снимка 2

Когато през 1982 г. Бойко Ноев започва своята дипломатическа кариера, той е правоверен комунист – изпратен е в Дамаск на междинен стаж. По това време той вече е в определени отношения с РУМНО. В Дамаск той за пръв път среща военния аташе полковник Иван Джамбов и неговия помощник капитан Радион Попов. В единственото си интервю, което дава в края на юни 2001 г. за в. "Новинар", покойният вече полк. Иван Джамбов разкрива тази стриктно пазена от Ноев тайна. До 1982 г. Иван Джамбов е военен аташе в Дамаск и резидент на РУМНО там. Бойко Ноев пристига на стаж като начинаещ дипломат. Както самият Джамбов разкрива в това интервю, той поддържа връзка с Бойко Ноев и му поставя задачи чрез своя помощник тогава - капитан Радион Попов. Оценката на полк. Джамбов е, че Бойко Ноев не е допринесъл абсолютно нищо за РУМНО, проявявал се е като слаб секретен сътрудник и си е падал основно по тънката част. 

 

След завръщането си в България, Бойко Ноев се преквалифицира от специалист по арабските държави в такъв по Варшавския договор и става оперативно интересен за съветското ГРУ. В края на 80-те години е включен и в състава на аналитично звено към външния министър Петър Младенов, което е имало за цел да прави пропаганден бараж на международните критики срещу т.н. "възродителен процес". Той се ползва от всички привилегии, които му дава червеният родов произход и се превръща в апотеоз на номенклатурното промотиране, твърдят стари комунистически офицери.

 

Точно дебелото номенклатурно потекло дава на Ноев “открит лист” да комисионерства на не особено чисти оръжейни сделки в полза на ортака си и закрилник Гебрев, а междувременно вече пребоядисал се като демократ и атлантик да раздава присъди и индулгенции от екрана за вярност към Запада.

 

Очаквайте: Пълни разкрития за комунистическото и агентурно минало на Бойко Ноев

Източник: crimesbg.com