Дъщерята на Симеон Сакскобурготски – княгиня Калина, е освободена от ареста, тъй като е отпаднала необходимостта от задържането ѝ, съобщи БНР.

От полицията съобщиха, че по случая вече е образувано досъдебно производство. Сега обаче става ясно, че 51-годишната дъщеря на бившия премиер е отказала да даде кръвна проба.

Вчера от МВР съобщиха официално, че Сакскобургготска-Муньос ще бъде придружена от полицейски екип до лечебно заведение, за да й бъда взета кръв, след като дрегерът показа наличие на алкохол над 1,2 промила в издишания въздух.

Под ръководството на Районна прокуратура - Самоков се водят действия по разследване по образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК - управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, се посочва в съобщението по казуса от прокуратурата.

Оттам допълват, че досега е установено, че около 15:00 часа на 19 август, в района на хотел "Мура" в курортен комплекс Боровец, община Самоков,  Калина е шофирала лек автомобил. При направената ѝ проба за употреба на алкохол, техническото средство е отчело 1,5 промила.

Княгиня Калина отказала да даде кръвна проба, колата не е нейна

Автомобилът - "Сузуки", с който княгиня Калина се е ударила в бариерата на хотел в курорта Боровец, е предаден доброволно на разследващите с протокол като веществено доказателство. Колата обаче не е собственост на Калина.

Разследването по случая продължава, като наблюдаващият прокурор въз основа на събраните доказателства ще направи преценка за наличие на данни за извършено друго престъпление по транспорта.

По закон за шофиране с и над 1,2 промила алкохол се носи наказателна, а не административна отговорност. Освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева след промените в Наказателния кодекс, влезли в сила от началото на август, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

Общо 31 души, шофирали след употреба на алкохол и 16 - под въздействието на наркотици, установи полицията през изминалото денонощие, съобщиха още днес от пресцентъра на МВР. Проверени са 7285 моторни превозни средства в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 9880 водачи и пътници.

Източник: dir.bg