Кметът на Пловдив Здравко Димитров е намерил добре завоалиран начин за прехвърляне на скъп общински имот в ръцете на точно определени хора, при това за срок от 30 години, и то за жълти стотинки разбира се.

 

Тук е мястото да уточним, че се търси стопанин за изключително апетитен обект – тенис кортовете на Гребната база. 13-те корта са разположени на площ от близо 18 декара, заедно със съблекални, фитнес център, ресторант-кафене на две нива, административна сграда с офиси и няколко магазина.

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров хариза 13 тенис корта на частен клуб

Поради „липсата на подходящи кадри“ общината се отказва да стопанисва всичко това. Повече от десетилетие спортното съоръжение е в ръцете на частното сдружение „Тенис клуб Локомотив - Пловдив“. През 2012 г. сдружението получава имота за 20 години, поемайки ангажимента да инвестира в него 800 000 лв.

 

Зад въпросния тенис клуб като шефове стоят добре познатите пловдивски милионери – Димитър Златанов, който е собственик на просперираща фирма за велосипеди; Александър Асенов и Радослав Тасев – с интереси в бизнеса с метали. Преди години съдът взема решение, че частното сдружение трябва да се изнесе, тъй като вместо обещаните инвестиции в размер на 800 000 лв., са направени подобрения за малко над 70 хил. лв.

 

Градската управа в лицето на Здравко Димитров обаче не бърза да търси нови собственици на тенис кортовете. И така мераклиите да играят тенис продължават да плащат на въпросното частно сдружение, чрез което собствениците му печелят пари за сметка на Пловдив.

 

Малко по-късно след дълго размотаване, кметството решава да даде спортното съоръжение отново на концесия, но този път за 30 години като обявата за това удобно е скрита в раздел „Процедури по закона за физическото възпитание и спорта“, където едва ли на някого би му хрумнало да я търси. Въпреки това кметството може да си измие ръцете като заяви, че е публикувана.

 

Освен това адвокат Антоанета Николова посочва, че процедурата и търгът са така „моделирани“, че условията да бъдат изпълними от предварително одобрен кандидат. За изискваната за целта документация, са нужни поне 10-15 работни дни за подготвянето й. Освен това някои от институциите като спортното министерство например, са в столицата и е непосилно да се представят в срока, определен от общината.

 

Сега прокуратурата трябва да изясни защо, след като Здравко Димитров обявява, че няма подходящи хора за поддръжката на тенис кортовете не ги дава веднага под наем, а чака цели две години. Груби изчисления сочат, че само за изминалите две години, Пловдив е изгубил над половин милион лева от съоръженията. Пита се и защо не е изяснена точната сума на приходите, които прибира частният клуб през тези две години.

 

Най-важният въпрос обаче е защо кметството бездейства цели две години, оставяйки частен клуб да се разпорежда с общински имот, при това срещу символична сума.

Адвокат Николова е категорична, че това е чиста проява на безстопанственост и неизпълнение на служебните задължения.

Източник: Уикенд, crimesbg.com