Пернишкият кмет Станислав Владимиров се е обзавел с чисто нов апартамент, броени дни, след като миналата есен бе преизбран още на първи тур за градоначалник на миньорския град на местните избори. Това става ясно от подадената му имотна декларация пред Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

 

За жилището, което се намира в идеалния център на Перник, в непосредствена близост до хотел „Струма“, Станката и съпругата му Красимира, са броили 293 800 лв., като за целта са изтеглили кредит от банка. Апартаментът на Владимиров е четиристаен с обща квадратура от 131 кв. м., а кметът и половинката му все още се занимават с обзавеждането на новия дом за 300 бона и през седмица отскачат до съседна Гърция за оглед и покупки на мебели и аксесоари.

 

Владимирови ще изплащат жилището в  продължение на 20 години, освен ако кредитът не бъде предсрочно погасен – стандартна практика, която напоследък масово прилагат политиците в България, за да си спестят неудобни въпроси за произхода на средства.

Близки до Станислав Владимиров разказаха, че кметът на Перник се е настанил в новото си жилище в края на отминалата 2023 г., в деня, в който е празнувал своята 45-годишнина на 30 декември. Новият дом на Станката обаче не е подарък за рождения му ден. Покупката на имота е била реализирана по бързата процедура след предизборния тараш в старото му жилище, състоял се в средата на октомври м.г., само седмица преди Владимиров да спечели категорично от първи тур втория си кметски мандат в Перник.

 

Тогава апартаментът на Станката, помещаващ се на първия етаж в панелен блок в пернишкия квартал „Твърди ливади“ беше заварен от кмета ошушкан при завръщането му от семейна почивка. Според разказа на самия Станислав Владимиров, апашите са обърнали цялото жилище наопаки и са си тръгнали с плячка от 200 лева и златна гривна, подарък от роднини за сватбата му.

„В дома си не държа нито пари, нито ценни неща. Апартаментът ни е малък – хол, кухня и спалня, живеем в стар блок, където съм прекарал целия си живот. Вкъщи имаме детски играчки, а не скъпи вещи… Иначе е публична тайна, че имам врагове – както политически, така и икономически. Очевидно мафията на Перник е побесняла. Не знам какво са се опитвали да намерят у дома. Може би някаква компрометираща информация, или пък пари?“, коментира дръзкия обир в жилището си Владимиров.

 

Според мълвата в миньорския град обаче неизвестните и до този момент апаши са си тръгнали с крупна плячка, тъй като се домогнали до черната предизборна каса на пернишкия кмет. Из града на стоманата масова популярност набра слухът, пуснат от пернишкия лидер на БСП Иван Димитров, че Станката е разполагал с 1 милион лева за покупката на гласове в селата Ярджиловци, Дивотино, Рударци и Драгичево и че крадците са проникнали с взлом в жилището му, за да се домогнат до пачките.

 

„Тази дискредитираща „информация“ за богатството на Станислав Владимиров е съшита с бели конци – кой нормален човек ще тръгне на почивка и ще остави без надзор в панелката си 1 милион лева, ако наистина разполага с тях? Обирът в апартамента беше с друга цел – Станката да бъде сплашен предизборно“, категорични са хора от обкръжението на пернишкия кмет.

 

Според думите им Владимиров и семейството му не са нощували в наследственото панелно жилище на пернишкия кмет от момента, в който са заварили апартамента обърнат наопаки и претарашен, а веднага са се изнесли да живеят временно в имот, предоставен им от роднина на Станката в квартал „Църква“. Няколко седмици по-късно Владимиров купува спешно просторния апартамент в новопостроена жилищна сграда с постоянно видеонаблюдение в центъра на Перник. Кметът няма да продава стария имот по носталгични причини – там е преминало детството му и целият му живот. В панелката вече е настанен родственик на съпругата му Красимира.

 

Разправят, че предизборният обир в апартамента на Станката е мотивирал пернишкия кмет най-после да си купи ново лъскаво жилище, тъй като подозирал, че бандитите, навестили неканени панелката, са поставили подслушвателни устройства в дома му.

Още в дните след обира Владимиров докарал частни детективи от София, които проверили със специализирана техника всеки сантиметър от ошушканото жилище за „бръмбари“. Въпреки че не било открито нищо нередно, съмненията на Станката останали и довели до спешната покупка на новия апартамент в центъра на града.

 

Като най-вероятен извършител на обира от миналата есен мнозина сочат пернишкия престъпен авторитет Валентин Кирилов – Пуйката, който беше арестуван седмица по-късно с крадено „Ауди“ в София, но пуснат от ареста само след 72-часов престой. Далеч по-любопитни обаче са съмненията на Станислав Владимиров и приближените му, че поръчителите на „панелната акция“, са влиятелни полицаи от Перник и скандалният местен прокурор Бисер Михайлов, прочул се покрай зверствата на сина си Васил, подсъдим по няколко дела за побои и закани с убийство.

Самият Бисер Михайлов също беше задържан заради домашно насилие, след като миналата есен собствената му дъщеря сигнализира на тел. 112 за нанесен побой над майка си Биляна, но впоследствие прокуратурата отказа да го предаде на съд и прекрати разследването срещу него.

 

„Станката е на нож с ръководния състав на полицията в Перник и с държавния обвинител Бисер Михайлов заради свиканите от него протести пред сградата на пернишкото МВР заради потулването на десетки случаи на побои на прокурорския син Васил от местната полиция и прокуратура. След като прокурорският син беше задържан, хора от семейството му поръчаха подпалването на Закрития пазар в Перник, който беше почти напълно унищожен от огнената стихия“, разказва запознат с отколешната вражда на Станислав Владимиров с полицейската и прокурорската власт в Града на стоманата.

 

Твърди се, че макар и вече да не е началник на Окръжната прокуратура в Перник, Бисер Михайлов продължава да коли и беси в Града на стоманата с негласната протекция на Борислав Сарафов. Някогашният следовател и настоящ временно изпълняващ функцията на обвинител №1 в държавата уж внесе миналата есен искане във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Михайлов от прокуратурата, но кадровиците на съдебната система, които обикновено изпълняват мълниеносно желанията на Сарафов, все още не са се произнесли. Това налива вода в мелницата на слуха, че Борислав Сарафов е дългогодишен приятел с Бисер Михайлов и с неговия брат Васил и че предложението му за наказание на пернишкия обвинител е бутафорно и няма да бъде реализирано.

Източник: Уикенд, crimesbg.com