Една от причините за отстраняването на Цветан Цветков, е одитен доклад за управлението на община Минерални бани, изготвен от сметната палата по времето, когато той е директор. Ревизорите засичат скандални продажби на общинска собственост, която отива в ръцете на фамилията на кмета Мюмюн Искендер, а също и на приближени общински съветници.

 

Едва тези дни, повече от 2 години след като въпросният одит е предоставен на прокуратурата, кметът Мюмюн Искендер и неговият син Али са пратени в ареста, а дъщеря му Назмие е освободена срещу парична гаранция. На семейството е повдигнато обвинение за организирана престъпна група, която вдигнала къщи за гости с европари.

"Това се случва в момента, в който Мюмюн Искендер обяви, че остава верен на Ахмед Доган. Иначе той управлява Минерални бани вече 4-ти мандат и за това време в натрупал завидно благосъстояние за сметка на разорението на общината. Достатъчно

е да се сравнят имотните му декларации. През 2014 г. той е декларирал налични 100 хил. лева  и ипотека от близо 41 бона.

Още в декларациите му за 2015г. обаче се забелязва придобиването на имоти, като те са записани главно на името на съпругата му Гюлшен. Семейството дебютира с 2-3 терена в близкото село Брястово, после се прехвърля в с. Сираково – със 7 имота. Година по-късно фамилията има апартамент в Хасково, парцели в Минерални бани, стопански постройки в Сираково. А през 2017 г. кметската съпруга Гюлшен купува имота в Минерални бани, а самият Мюмюн Искендер, който дотогава отчита в декларациите си някакви евтини коли, вече е с нов Мерцедес за над 124 000 лв. и така година след година сделките с имотите на фамилията – покупки, продажби и дарения, стигат до 82.

 

Казват, че освен официалните придобивки, които обикновено са записани на съпругата Гюлшен, имало и още десетки други, разбира се, на подставени лица. Самата Гюлшен, за която официално цялата община знае, че нищо не работи, според Търговския регистър е в  ръководството на З фирми – „ММ Тобако“, „Екопродукт” и ЕТ „Гюлшен Искендер“. Дори в декларациите на кмета жена му е с много по-големи доходи от него самия.

 

Много добре се развиват и бизнес делата на наследниците. Дъщерята Назмие Искендер получава през 2013 г. над 391 000 лева от Фонд „Земеделие“, което е максималната отпускана сума и вдига къща за гости „Роксана“ в Минерални бани. Не е пренебрегнат и синът Али Мюмюн Али, който по отработената схема взема същата купчина европари за своя хотел „Олимпия. Фондът в онези години се управлява от кадъра на ДПС Румен Порожанов.  Къщите за гости на кметските деца израстват върху терени, купени от общината за жълти стотинки. Като завършени обекти стойността на хотелите надхвърля 2 млн. лева и в Минерални бани се питат откъде децата на кмета, без да имат кой знае какви професии, са намерили тези пари за така нареченото „самоучастие” в градежите.

 

„Синът с хотел за милиони, дъщерята и тя.  Как стават тия работи с едната кметска заплата?”, гневят се в Минерални бани и въпреки това избират Искендер 4 поредни мандата за кмет.

Възмутени от действията на този доморасъл феодал припомнят из социалните мрежи, че след избори той спирал уличното осветление на определени улици, които не гласували „правилно”. Оставял ги на тъмно като наказание за лошия изборен резултат! Когато преди време избухва прословутият скандал с парите за „къщи за тъщи”, кметът Мюмюн Искендер най-нагло заяви, че при неговите деца „всичко е законно”.

 

Той и жена му им помогнали с пари от субсидиите за тютюн. Известно е, че по закон някогашни производители на тютюн редовно получават субсидии, защото са спрели да го отглеждат. Периодично обаче избухват скандали, понеже се установява, че в списъците най-често са се уредили някакви активисти на ДПС, а не земеделците, които наистина са превивали гръб над нивите.

 

Децата на Мюмюн Искендер, подобно на родителите си, също трупат терени в Минерални бани.

Това обаче се случва едва, след като баща им става кмет. Децата също като родителите си купуват общински имоти. Разбира се, плащат ги възможно най-тънко, по данъчни оценки, просто защото няма начин да е по-евтино. Други техни придобивки са дарения от родителите, като отново става дума за общински имоти, купени от семейството на символични цени.

 

Веднага да уточним, че тези общински терени са отчуждени с решения на общинския съвет, в който доминират съпартийците на кмета от ДПС. И при цялото това нагло, усвояване на терени в Минерални бани се намира само един човек, който надига глас. Протестът му стига до медиите, понеже той е собственик на кафене и магазин и пречи на семейство Искендер да сложи ръка буквално върху цял район в тази част на курортното селище.

 

Другите имоти в съседство успешно са погълнати от фамилията и остава само неговият частен терен. Собственикът му изпитва на гърба си цялата тирания на феодалния режим, наложен от Мюмюн Искендер. Спират му тока и водата, събарят част от заведението, като крайната цел на този натиск е той не само да се раздели с парцела и бизнеса си, но и да продаде всичко, което има, за дребни пари.

 

Когато в Минерални бани започват да роптаят, че кметът Мюмюн Искендер през 4-те си мандата е разпродал земята на общината на жена си и децата си, той нагло отвръща: „Само Аллах може да ми казва какво да правя!”.

 

Предстои да видим как точно Всевишният сега ще го измъкне от кашата, в която е затънал. И за която прокуратурата и Антикорупционната комисия изведнъж се сетиха.

Източник: Уикенд