Симеон Матев, който е един от водещите специалисти по промяната на климата, е категоричен, че у нас зимата бавно, но славно си отива. Най-студените за 2024 г. температури ще са в периода до 21 януари, след което градусите отново ще се покачат и ще бъдат с няколко идеи по-високи от обичайните за това време на годината. Зимата вече е преполовена и няма шанс за студове, ветрове, жестоки поледици и снежни бури.

 

„Като мине януари, става лесно, защото през февруари слънцето се издига на по-голяма височина и е доста по-трудно да стане студено. Това е основание да прогнозирам, че най- студеното мина. Като цяло беше ясно за специалистите, че зимата ще е по-топла още в началото й. Зимата на тази година е седмата по ред „топла“ зима у нас Декември 2023 г. беше със средни температури от 3 градуса над нормата. Януари 2024 г. започна с температури от 5 до 8 градуса над нормата. Февруари, за да бъде студен, трябва да покаже „големи мускули“, т.е. да бъде от 3 до 5 градуса под нормата, каквито индикации засега няма.

 

Снежните човеци, натрупванията в градовете, шейните, големите пързалки ще останат в миналото. Последната по- студена зима беше през 2017-а. Тогава се появиха снежковци по тротоарите. Беше студена като зимата от 2012-а. Имаше дори зимни температури, каквито не бяхме имали от 70 години насам. Но това бяха единични прояви на студа. Впечатляващи са за климатолозите.

Климатологът доц. Симеон Матев: Най-студените дни за тази година са на приключване

Климатологът доц. Симеон Матев

Вече не можем да помислим дори за такива студове. Съвремието ни предлага нови температурни условия. Зимата ни накара да се съблечем дори по къс ръкав и ще го прави и занапред, защото е резултат от глобалното затопляне, на което сме свидетели. Зимата е сезонът, който се е изменил най-много за последните 30 години. Стойностите на лятото също са се покачили доста над нормата. Мисля, че топлата зима не е изненада за никого“, твърди ученият от катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет.

 

От 2020 г. насам пролетта бил сезонът, който се е представял най-добре по отношение на студ. Март, април и май били по-студени от обичайното. Тази година обаче март щял да изневери на студа и да бъде по-топъл от обичайното. Индексите за изготвянето на месечните прогнози били със стойности, които показват, че началото на пролетта ще бъде топло. Април обаче щял да бъде с температури под нормата.

 

„Есента на 2023 г. завърши с добри валежи, които бяха над нормата. Така че основание за притеснения за земеделските стопани не бива да има. Нека са спокойни откъм влагозапасеност. Малките валежи от сняг са притеснителни от гледна точка на водните ресурси, но няма как да променим природата. Ще има известни засушавания през пролетта, но това е според предварителните прогнози. Можем да бъдем внезапно изненадани, макар че шансовете за изненада са малки.

 

Лятото е лесен сезон за прогнозиране, защото то, както и зимата, осезаемо се промени. Затоплянето е значително. Юлските и августовските температури са с 2-3 градуса по-високи от тези в края на миналия век. Очаква ни поредното горещо лято. Най-сигурният период за море, от климатична гледна точка е последната седмица на юли и първите две седмици на август. Слънчевите лъчи тогава са гарантирани.

 

Никой не може да каже с категоричност, че скоро сезоните ще бъдат два – лято и зима, макар на мнозина да им се струва, че пролет няма, а директно отиваме на лято. Пролетта и есента си стоят на мястото, дори да са по-дълги“, обяснява доц. Симеон Матев.

 

Той е категоричен, че промените в климата ще доведат до появата на екстремности. Примерно топъл период да включва дни с внезапно застудяване, силни валежи, наводнения, неприятни ситуации с преливане на реки, нарушаване на инфраструктурни обекти и др. 

 

Прогнозата за близките 15 години сочат увеличаване на тенденцията на наводнения. Хората трябва да бъдат подготвени за това, да спрат с незаконната сеч на горите и да почистват редовно коритата на реките, да имат елементарни познания за Гражданска защита. Библейски потопи и достигане на Черно море до Сливен, каквито пророчества има, на този етап няма как да се случат. Подобен процес е бавен и се осъществява в рамките на хиляди години.

Източник: Уикенд