Преобладаващата част от банковите клиенти са недоволни от изключително сложната и неясна процедура при откриване на безплатната платежна сметка за основни операции.

 

Шумното рекламиране при приемането на Бюджет 2023 на безплатни платежни операции през банка при превод на заплати и пенсии на практика не работят, а институциите разбира се не правят нищо по въпроса. БНБ дори директно прехвърли темата на финансовия министър Асен Василев, който е и автор на идеята. По идея на Василев в закона бе записано, че заплатите във фирмите със 100 и повече служители се плащат само по банков път с цел изсветляване на пазара на труда, а бизнесът поиска понижение на таксите.

 

Всъщност безплатни са само операциите по т.нар. сметка за основни операции (базова сметка), когато въпросните транзакции се извършват по нареждане на титуляра (вкл. теглене на суми в брой), ако са за сметка на получени средства от заплати (без ограничение в размера), пенсии, социални помощи и обезщетения, а също и стипендии за ученици, студенти и докторанти.

 

Обслужването на въпросната сметка за основни операции също трябва да е безплатно. Таксите обаче се запазват при теглене на суми от банкомат ли пос терминал на друга банка.

Тъй като законовият текст е много неясен, а Министерството на финансите и БНБ така и не дадоха указания какво да се прави, трезорите въведоха техни си правила. Банковите сметки за основни операции съществуват у нас на хартия от 2016 г., но практически са под 0,01% от всички банкови сметки, защото търговските банки в държавните институции саботират вече 6-7 години масовото им прилагане. Те са само за операции в левове, но предлагат напълно достатъчен брой услуги за нуждите на средния потребител – откриване, използване и закриване на платежна сметка; внасяне на средства; теглене на пари в брой от гише или банкомат; директни дебити; платежни операции, извършвани чрез платежна карта, включително плащания чрез интернет; кредитни преводи, включително нареждания за периодични преводи, на терминални устройства АТМ и ПОС на гишета, когато са налични, и чрез системите за онлайн банкиране на банка.

 

Клиенти се жалват от „безплатни“ банкови сметки

 

Сериозна пречка пред масовото прилагане на базовите сметки е рестриктивното изискване в закона е човек да не може да ползва услугата, ако вече има открити 2 или повече банкови сметки в същата или други банки, през които да ползва изброените в закона базови услуги.

Друг проблем е, че самите банки използват какви ли не трикове, за да откажат клиента от този вид услуга.

 

Трезорите например изискват от клиентите си да посетят многократно техен офис, за да закрият съществуващата си сметка, по която получават трудови възнаграждения - пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, и да подадат заявление за откриване на нова сметка за основни операции, след което да представят служебна бележка, по образец на банката, за размера на трудовото им възнаграждение.

 

Проблемите хората продължават, защото след няколко работни дни те следва да отидат до офиса на банката, за да получат новата си дебитна карта. Освен това трябва да информират за новата сметка работодателя си или НОИ.

Източник: Уикенд