Китай, коронавируса и нещата, които Пекин иска да забравим

Много се изписа и изговори за коронавируса в Китай. Теории на конспирацията, световни заговори, тайни експерименти... чухме какво ли още не. В официалния доклад разпространен от китайската новинарска агенция пък бе съобщена позицията на правителството и здравните власти. Въпреки това налице остават факти, които Китай би предпочел да не си спомняме. И една грешка, която за съжаление се оказа почти фатална за страната, а и за целия свят, твърди вестник"Дейли мейл".

Първите сигнали

Вероятно една от най-забележителните истории за коронавируса е тази на д-р Ли Уенлианг, който почина през февруари на 34 години от Covid-19. Още през декември той изпраща съобщение в социалните медии до местни медици, че вирус от типа "SARS е засечен на пазара за морски дарове в Ухан". Той обаче е обвинен, че разпространява фалшиви новини и порицан от полицията. Три седмици по-късно Ухан бе поставен под карантина. Вторият факт, който се подминава, е, че през декември миналата година 27 души са били идентифицирани с новия вирус на мокрия пазар в Ухан. На първи януари пазарът е затворен заради пандемия от пневмония, съобщава малко след това Китай нюз, позовавайки се на "Ухан ивнинг нюз". Пазарът доста време остава извън полезрението на здравните власти. На 26 януари Ма Ксиауей, ръководител на "Китайската национална здравна комисия" твърди, че "източникът на инфекция все още не е намерен и все още се правят изследвания, за да се установи патогенния фактор". На 6 март тя заявява, че макар и регистриран в Китай, вирусът не трябва да се нарича китайски, нито че произхожда от там. Но официално правителството се придържа към тезата, че става дума за зараза на пазара в Ухан. Въпреки че неохотно приема тази теория.

Тайните изследвания

Доклад, който е изключително популярен в мрежата, обвинява китайските здравни власти, че умишлено са прекратили тестовете на заболелите в ранните етапи на болестта и са унищожили всички проби в първите дни на епидемията. И на 1 януари длъжности от здравната комисия в Хубей са отрекли, че още на 27 декември са наредили на няколко компании за генетично секвестиране да започнат идентификация на нов вирусен щам, подобен на ТОРС. И това става повече от седмица преди първият пациент в Ухан да умре от коронавирус. Докладът на официалната държавна информационна агенция Синхуа обаче не коментира тези твърдения, въпреки че докладът е споделен милиони пъти в мрежата WeChat, преди да бъде изтрит. Английско копие на доклада обаче все още се пази на сайта Caixin. Загадка обаче остава, кога президентът на Китай научава. Официално, той въвежда мерки на 3 февруари. Смята се обаче, че още на 7 януари е дал указания за епидемичен отговор по време на заседание на партийни комитет.

Загадката с нулевия случай

Ирония на съдбата е, че Ухан не съобщава за никакви нови случаи в периода 6 и 17 януари, когато протичат редица срещи на висши политически лидери и депутатски групировки там. Над 700 правителствени служители са присъствали на конференциите. През 12-те дни, които са били решаващи за предотвратяване разпространението на коронавируса, властите ограничават съобщаването на информацията и не успели да блокират заразата.

Подценената опасност

Кметът на Ухан Джоу Сянуанг признава обаче, че екипът му умишлено е забавил разпространението на информацията за коронавирус. И не са пуснали бюлетина навреме. Близо 5 милиона души са напуснали града с всички транспортни средства преди блокадата, поставена на 23 януари. Едва 9 милиона души остават в Ухан, когато той е блокиран. [caption id="attachment_624250" align="aligncenter" width="300"]Коронавирусът и Китай - какво Пекин предпочита да забравим? сн. Интернет Коронавирусът и Китай - какво Пекин предпочита да забравим? сн. Интернет[/caption] "Трябваше да получим разрешение, за да обявим съществуването на вируса. От друга страна ние не можахме да използваме ефективно информацията, за да подобрим работата си. Надявам се, че ще могат да ни разберат. Коронавирусът е заразна болест. И има определен ред според закона каква информация можем да разкрием". В официалния доклад на Синхуа се казва, че няма доказателства, че вирусът може да се предаде от един човек на друг. Освен това докладът пропуска твърденията, че "състоянието на мистериозната вирусна пневмония"до голяма степен е контролируемо, което прави през официалните медии професор Ху Ке от Хубей. Това е становище, към което се придържат властите в началото на пандемията, твърдят от "Дейли мейл". Но Китай допусна три основни грешки преди старта на пандемията — не информира навреме населението, не затвори границите си, за да предпази пренасяне на заразата извън страната и подцени ранните предупреждения за възможна опасност. Грешка, която със сигурност няма да допуснат втори път.