Очаква се проверката да приключи до края на есента

Шефът на столичния КАТ е разпоредил спешна проверка на всички шофьорски книжки, издадени в Швейцария на български шофьори.

Както вероятно се досещате спешната проверка е заради дрогирания Георги Семерджиев, който уби две невинни млади жени на пътя при предизвиканото от него кърваво меле. Както вече стана ясно в продължение на 17 години, той е използвал фалшива шофьорска книжка, която уж му е била издадена в Берн, Швейцария.

КАТ със спешна проверка на всички шофьорски книжки, издадени в Швейцария

Само няколко дни след жестокото меле, предизвикано от Семерджиев, от полицията в Швейцария обявиха, че никога не са издавали шофьорска книжка на такова лице и че използвания от него документ, е фалшив.

Благодарение на фалшивата си шофьорска книжка, Семерджиев е дерибействал на пътя като е натрупал повече от 50 акта за пътни нарушения и 47 наказателни постановления за различни нарушения на ЗДП.

Въпреки рецидива му, той винаги успявал да се измъкне от полицейските проверки, представяйки шофьорска книжка, издадена в Швейцария.

Тъй като е необходимо да бъде отправено писмено запитване до тамошните власти, проверката на шофьорски книжки издадени в Швейцария, отнема около седмица. Именно това е и причината, поради която напоследък все повече нашенци с отнети шофьорски книжки си вадели фалшиви такива, уж издадени в Швейцария.

От думите на служител от столичния КАТ става ясно, че към момента се извършва проверка на всички шофьорски книжки на българи, издадени в Швейцария. Проверката се извършва чрез запитване до тамошните власти.

Очакванията са проверката да приключи до края на есента. От КАТ имат предположение, че над 100 нашенци са се възползвали от възможността за фалшива шофьорска книжка, която уж е издадена в Швейцария, преобладаваща част от които криминално проявени лица или пък такива с редица нарушения на ЗДП.

Припомняме, че както стана ясно по-рано, уж швейцарските шофьорски книжки се печатат в Пловдив и се търгуват на цена 3 000 лева на черния пазар.

От КАТ напомнят, че присъда от една до три години грози всеки водач, за който бъде установено, че използва фалшива шофьорска книжка или пък неистински регистрационни табели, каквито бяха закачени на джипа на Георги Семерджиев.

Източник: Уикенд