Видинският кандидат-кмет Александър Матеев, издигнат от ГЕРБ, който е художник по образование, но очевидно брокер по призвание, потресе дунавския град. Причината за това е, че е сложил ръка върху по-голямата част от къщата на индустриалеца инж. Георги Младенов, който навремето е основал прочутата порцеланова фабрика.

 

Разбира се, Матеев не присъства с името си в регистъра, а покупката е направена от съпругата му Юлия, като представителка на техния син Манол.

„Цяло лято не спряха ремонтните работи в къщата“, разкриват видинчани. Красивата сграда след съветската окупация е плячкосана от Окръжния комитет на БКП и е ползвана като представителна резиденция на комунистите и гостите им. Казват, че в нея отсядал и диктаторът Тодор Живков и поради тази причина във Видин е известна като резиденцията на Тато.

 

Къщата обаче е построена от индустриалеца инж. Георги Младенов през 30-те години на миналия век в стила на актуалния тогава архитектурен модернизъм. През 1947 г. порцелановата фабрика е прилапана от новата власт, а нейният собственик инж. Младенов е изселен в Нови пазар и пратен да работи като пазач на паркинг до смъртта си през 1974 г.

 

Днес неговият дом отива в ръцете на новоизлюпения политик Матеев и неговата фамилия. По твърдения на кандидат-кмета той е завършил живопис в Клуж, а от 2017 г. учел архитектура във Висшето транспортно училище и скоро трябвало да вземе диплома за второ висше.

 

Според Имотния регистър Александър Матеев действа с размаха на агенция за недвижими имоти още от 2000 г. Тъкмо се е дипломирал в Румъния и едва ли е натрупал кинти от продажба на изкуство, но явно има свободни пари за инвестиции в скъпи имоти. Купува апартамент на столичната ул. „Христо Ботев“, а година по-късно придобива и жилище на супер престижната улица „Славянска“. След около година го продава и взема поредното жилище на ул. „Стара планина“, точно срещу Софийската опера, което след време дарява на майка си Славинка Матеева. По онова време продава и апартамента на ул. „Христо Ботев“, като следващите му инвестиции са вече във Видин и родното му Брегово.

 

Как резиденцията на Тато във Видин попадна в ръцете на кандидат-кмета Александър Матеев?

 

Във Видин купува, продава и дарява с размах, като справката за сделките му е общо 25 страници. В сделките се мярка и името на свекървата на днешната зам.-шефка на парламента и виден политик от Видин – Росица Кирова. Може би това е повод за слухове в града, че Матеев действа като нейно подставено лице.

 

Неговата майка Славинка обаче продължава да разширява имотната империя на фамилията в столицата. През 2021 г. тя започва в „Овча купел” мащабен строеж на сграда с апартаменти с обща площ близо 4000 квадрата. Според хора от бранша за вдигането на подобна постройка трябват поне 2-3 млн. лева суха пара. Дамата, родена през 1947 г., в същото време не прекъсва връзките си с родния край-и художествената самодейност край река Дунав. Госпожа Славинка наскоро дори е избрана в настоятелството на народно читалище „Просвета 1927“ в родното си село Косово, община Брегово.

 

През 2009-2013 г. синът й Александър, който дотогава е художник на свободна практика, изведнъж отива в нов бранш, далеч от изкуството – преквалифицира се в директор на Областна дирекция „Земеделие“ във Видин. Само можем да гадаем как се е озовал на поста, който разпределя милиони левове европейски средства. Преди да седне на този сладък стол, той вече е инвестирал в имоти в дунавския град, като бързо изплаща ипотеките.

Източник: Уикенд, crimesbg.com