Екологична катастрофа връхлетя неочаквано р. Девинска в градската част на едноименния спа курорт. В петък – 4 август, цялата риба в зоната за спортен риболов „Хвани и пусни“ се оказа изтровена. Замърсител е местния завод за минерална вода „Девин“ ЕАД, който е излял незаконно всичките си отпадни води в реката. В тях се съдържал и химикал за дезинфекция, който най-вероятно е довел до рибния геноцид.

 

Трагедията се случва, след като в завода се налага аварийна смяна на помпите, които пращат отпадъчните води в градската канализация на Девин. Някой началник обаче решава да излеят цялата тази гадория в реката.

 

Как минерална вода Девин изтрови рибата в река Девинска

Как минерална вода Девин изтрови рибата в река Девинска - Снимка 2

Така в ранния следобед рибарите забелязват, че по течението се носи гъста бяла пяна, а пъстървите и мрените в реката обръщат коремите една след друга.

 

Умрялата риба е в огромни количества, тъй като замърсяването става точно в зоната за спортен риболов „Хвани и пусни". Тя се поддържа и зарибява от няколко години насам със собствени средства от градската община, Ловно-рибарското дружество и Клуба по спортен риболов „Девин“. На това място ловят предимно деца, които в момента са в лятна ваканция и кръстосват по цял ден с въдиците. Част от тях дори са състезатели в националния шампионат по улов на пъстърва, организиран от Българската федерация по риболовни спортове, и успешно се съревновават наравно с мъжете. На същото място се провеждат детско-юношески турнири, училища по спортен риболов и демонстрации.

 

Как минерална вода Девин изтрови рибата в река Девинска - Снимка 3

Как минерална вода Девин изтрови рибата в река Девинска - Снимка 4

В ред подобни случаи на други реки държавните органи се правят на ни чули, ни видели особено когато става въпрос за мощна компания като „Девин" ЕАД.

Сега обаче шефката на РИОСВ – Смолян Екатерина Гаджева и инспекторът от Агенцията по рибарство в Смолян Петко Джуков се намесват светкавично след подадения сигнал.

Кметът на Девин Здравко Иванов, който е председател на местното Ловно-рибарско дружество, също отива веднага на реката.

 

Как минерална вода Девин изтрови рибата в река Девинска - Снимка 5

Как минерална вода Девин изтрови рибата в река Девинска - Снимка 6

Виждат откъде изтича мръсотията, взети са лабораторни проби. В това време умърлушени малчугани от града помагат със събирането на мъртвата риба в кофи. Всичко в района на река Девинска по течението надолу от завода се оказва измряло. Най-вероятно в отпадните води на предприятието, наред с цялото съдържание на клозетите и ред други мизерии, е попаднало огромно количество препарат за дезинфекция. В заводите за минерална вода химикалът се използва за почистване на технологични линии и сифони. Също така и за големите галони в апаратите за минерална вода, които се ползват в офисите из цялата страна.

 

„Използването на такъв дезинфектант е част от производствения процес и не прави водата отровна, както би могъл да предположи някой. Но в случая най-вероятно става въпрос за огромно количество от използван химикал, излят с останалите отпадни води в река Девинска”, коментира специалист по темата.

 

Именно този препарат е причина за гъстата бяла пяна, която е довела до увеличаването на нивото на Рh във водата (съдържанието на водородни йони) и измирането на рибата, смятат експертите.

 

В момента река Девинска е ниска заради лятното маловодие и това е спомогнало за изтравянето. Местните хора твърдят, че и друг път са виждали подобна пяна да се носи по повърхността. Но тогава нивото на реката е било високо и не се е стигнало до най-лошото, както сега. Заводът е построен преди около 30 години, за пръв път се случва подобен инцидент.

 

Първоначално големите телевизии не обелиха и дума в ефира си за екокатастрофата вероятно поради факта, че „Девин” ЕАД се явява техен рекламодател. Но след вдигналия се шум в други електронни и социалните медии, историята нямаше как да се потули. В крайна сметка компанията, която е собственост на белгийци, си призна вината и пое ангажимент да възстанови изтровената риба. Първите 600 балкански пъстърви бяха пуснати във вторник, 8 август, само четири дни след аварията. Като доброволци се включи цял детски спасителен отряд от подрастващи риболовци от местното училище „Христо Ботев”, които преди това събираха умрелите риби.

 

Ще има още зарибяване със средства от „Девин” ЕАД, увериха от компанията. Съюзът на ловците и риболовците също отпуска значителна сума за възстановяване на популацията от пъстърва.

Българската федерация по риболовни спортове, общината и местните две сдружения ще проведат планираното състезание за малките риболовци в началото на септември.

 

След като излязат окончателните резултати от проверката на РИОСВ – Смолян и лабораторните

изследвания, на „Девин“ ЕАД ще бъде наложена санкцията, която се полага. Окръжният прокурор на Смолян Недко Симов съобщи, че се завежда досъдебно производство, тъй като има текстове в Наказателния кодекс за подобно деяние.

 

Законът предвижда затвор до 3 години за виновните. Омбудсманът Диана Ковачева настоя проверката да приключи възможно най-бързо, за да се знае има ли опасност за хората и екосистемата, както и как е било допуснато нерегламентирано изпускане на отпадъчни води в реката. А крайно настроени риболовци се кълнат, че повече няма да близнат от водата на завода замърсител.

Източник: Уикенд