Гръмката акция срещу бандата приключва веднага след излъчването на репортажите

Оказва се, че разследването срещу циганския барон и контрабандист Симеон Симеонов, по-известен като Салим от Сливен, е било поредното хвърляне на пясък в очите или както се казва – всяко чудо за три дни.

В края на май Салим, заедно с две от общо шестте му дъщери, двама от зетьовете и някои от „служителите“ му (общо 10 души) бяха задържани като трафиканти на цигари. Полицията и прокуратурата гордо съобщават на медиите, че са претърсени складове, чейндж бюра и жилища на бандата като са открити торби с пари – над 600 хиляди лева и повече от 7 килограма злато.

Как ченгета въртят сделки с цигански барони?

Схемата е следната: Около 50 мулета от сливенски ромски квартал прекарват цигари, закупени евтино в Турция и България, търгувайки ги на тройно и четворно по-високи цени във Великобритания. На всичкото отгоре някои от каналджиите успяват да се регистрират в социалните служби там, откъдето прибират и помощи.

Накрая печалбите от незаконната търговия с цигари, отчитали на Салим и близкия му сараф Владимир, който пък на свой ред легализира парите чрез чейнджбюро. Изпраните пари пък биват инвестирани от престъпната група в скъпи имоти, рубини, диаманти и златни накити.

Оказва се обаче, че гръмката акция срещу бандата приключва веднага след излъчването на репортажите.

Част от задържаните, начело със Салим изкарват в ареста 72 часа. Когато се гледа мярката им, зетьовете пристигат издокарани в последната колекция на известен дизайнер, а накрая им определят смешна парична гаранция и бандата бива освободена.

Както сами се досещате следва пълно мълчание. След като случаят бъде напълно забравен, всичко ще бъде замазано и добре покрито.

И причината за това далеч не е случайна, а тя е, че Салим има топли връзки с топ ченгета в града. С някои от тях връзките им са роднински.

Циганският барон се води милионер още от 90-те години, когато върти бизнес с лагери. Оттогава идва и прякорът му Лагера. През годините надгражда бизнеса си с всевъзможни схеми за измама. При все, че близките му нямат нито един трудов ден, живеят като истински лордове. Мълвата дори носи, че въпреки лукса били и на социални помощи.

Двете дъщери от първия брак на Салим са наредени на хубави служби – Славянка е кадър на Горско стопанство, а Сияна – служител на Паспортна служба в Сливен. Съпругът на Славянка и зет на Силим – гр. инсп. Николай Янкулов е нач. сектор в отдел „Охранителна полиция“. Кариерата му започва преди десет години и бързо израства в йерархията.

Освен това двамата ходят на скъпи почивки заедно с несменяемия шеф на ОДМВР-Сливен – Димитър Величков и съпругата му Мая, която пък е наказателен съдия.

Хората в града се питат какви може да са общите им интереси, предвид факта, че разликата във възрастта между двете семейства е почти десетилетие.

Междувременно в Сливен се носи мълвата, че Салим е основен спонсор на видни представители на съдебната власт и полицията и поради тази причина с неговото дело не се случва нищо.

Полицейският шеф ст. комисар Димитър Величков също е доста интересен персонаж. През миналото лято той вдига изключително пищна сватба на доведената си дъщеря Ивелина като за нея са ангажирани в пълната си бойна униформа служители от звеното за бързи действия.

Младоженците размахват пистолет „Узи“ и автомат „Калашников“ на сватбата си като за целта Величков разпоредил устно те да бъдат извадени от арсенала на дирекцията. Разигран е пълен спектакъл тип „мафиотско отвличане на булката“. И забележете – всичко това се случва пред очите на полицейски шефове и политици.

Макар очакванията на всички в града са, че след тази бутафорна сватба Величков ще бъде освободен от поста, нищо подобно не се случва.

Източник: Уикенд