За почти 6 десетилетия врачуване Ванга е помогнала на 1 милион души

Пълна мистерия обгърна милионите на петричката пророчица Ванга. „Дълго време ке спорите за рождената ми дата“, казва приживе Ванга и предсказанието ѝ се сбъдва. На 31 януари се навършиха 110 години от нейното рождение. Все още обаче се водят спорове дали датата е коректна. [caption id="attachment_656664" align="aligncenter" width="300"]Ванга За почти 6 десетилетия врачуване Ванга е помогнала на 1 милион души[/caption] В едни документи се посочва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица. В архива на Община Петрич се води, че това се е случило на 3 октомври. Фондация „Ванга“ е избрала да почита октомврийска дата. В последния ден на януари на Рупите също се тълпят хора, за да запалят свещ за великата пророчица. 110 години след рождението ѝ две са големите мистерии, които витаят около личността ѝ. Едната е дали апокалиптичните ѝ прогнози за бъдещето ще се сбъднат. Втората е какво се е случило с нейното наследство. През 2019 г. темата за богатството ѝ породи стихиен скандал след руско тв разследване. Авторите му я нарекоха „най-скромният милионер в България“. Те шокираха с твърдение, че Ванга е оставила наследство в размер на 25 милиона долара. „Истината е, че е била милионерка – злато, кеш, солидни банкови сметки, които оставя след себе си. Но къде отива имането, към което всички протягат ръка?“, пита чуждестранното разследване. Руската лечителка и лична приятелка на Ванга – Людмила Ким, също застава зад твърденията. В лентата тя потвърждава, че пророчицата от Рупите имала 25 милиона долара.

Помогнала е на 1 милион души

За почти 6 десетилетия врачуване Ванга е помогнала на 1 милион души. Входът за българи бил по 10 лева. На ден са минавали не по-малко от 30 човека, може и доста повече. За чужденци таксата била съвсем друга – по 50 долара. Тези такси – 10 лв. за българите и 50 долара за чужденците, били минимални. Всеки давал колкото му било на сърце в знак на благодарност. Финансовият поток не бил осчетоводяван. В архивен кадър на Ванга се вижда как посетители ѝ подават 500 долара, а „те потъват в бездънния джоб“, отбелязват руските автори. Ясновидката обаче не иска нищо за себе си. „Завещавам всичко на българската държава“, пише в завещанието ѝ. Вместо подпис, тъй като Ванга по онова време вече не можела да пише, има пръстов отпечатък от палеца ѝ. За наследниците – трите деца на сестра ѝ Любка, богатството на Вангелия е достатъчно голямо, че да се сборят помежду си и с държавата. Семейните разпри настъпват веднага след смъртта ѝ през 1996 г. В Петрич плъзват слухове, че нейният осиновен син Димитър Вълчев, който управлявал фонда ѝ по това време, забягнал в САЩ с част от нейните спестявания.

Най-много я грабели роднините й

„Който беше близо до Ванга, се възползваше от това. Най-много я грабеха обаче роднините ѝ. Защо някой не вземе да провери наистина къде са ѝ валутните книжки. Ванга имаше три книжки, в левовата имаше поне 12 милиона и нещо. Те отидоха в държавата, а другите, марките и доларите, къде са? Никой не знае! А после се крадеше и от парите на фондацията…“, разкрива Димитър Наполеонов, първият председател на фондация „Ванга“. Нейни близки свидетелстват, че тя знаела за посегателствата на роднините ѝ. Виждала как сестра ѝ прибирала парите, които посетителите ѝ оставяли. „Злато ли ке пиете, кога свърши водата?“, горчиво питала Ванга сестра си. Въпреки че имала несметно богатство, си отива тихо и скромно от този свят. Пророчицата е единствено дете на Панде и Параскева Сурчеви. Майка ѝ починала скоро след раждането. Няколко години по-късно бащата на Ванга се оженил повторно и със съпругата си имали още три деца. На 15 години Ванга загубва зрението си при природно бедствие, в землището на Ново село, община Струмица. По-късно учила в училище за слепи в град Земун, Република Сърбия. Там научила брайловата азбука за писане и четене. През април 1941 г. Ванга получава свише ясновидската си дарба и помага на стотици хиляди хора до сетния си дъх, пише retro.bg.