В продължение на две седмици няма ни вест, ни кост от 32-годишния Александър Заков, който сякаш се изпарява от родното си село Ключ, популярно в страната с множеството свидетелства през годините за посещения от НЛО.

Роднините му, са убедени, че е жив и не спират да го търсят, а мълвата в селото упорито носи, че „извънземните са го взели“ и ще го върнат съвсем скоро.

 

Алекс напуска селото ден преди Нова година – на 30 декември 2023 г. О6ясненив за постъпката си не дава на никого, нито оставя бележка, в която поне да загатне за намеренията си. Роднините му изпадат в шок Първоначално решават, че ще се върне, но с напредване на времето се убеждават, че нещо не е наред. Момчето няма психически проблеми, завършил е Лесотехническия университет в София и обича природата, както и разходките по планините. Другата му слабост са животните, защото по образование в ветеринар.

 

Извънземни ли отвлякоха Александър от село Ключ?

32-годишният мъж е описван от близките си като неконфликтен, неупотребяващ алкохол и наркотици.

Казват, че през живота си дори една цигара не е изпушил. Носел спортни дрехи, съобразени със сезона. Познатите му са категорични, че въпреки застудяването, може да се справи и да оцелее, защото има необходимите познания и умения.

 

Братът на издирваното момче – Борислав Заков обяснява, че полицията работела по няколко версии.

„Няма причина Александър да напусне дома ни. Той е наясно, че ще го търсим, докато не го намерим. Полицията има няколко версии за местонахождението му, които не мога да коментирам, за да не се пречи на работата им.

 

Телефонът ми е непрекъснато включен. Вдигам на всички обаждания. Има хора, които казват, че са го видели в района на Петрич, но не са 100% сигурни, че е той.

Други са категорични, че е брат ми, но допускат, че може би променя местоположението си. Предполага се, че е спал във вила в покрайнините на село Първомай, Петричко, но това е само предположение на база размествани пред мети в къщата. След това се е преместил другаде.

 

Обяснение за поведението му нямам. Не знаем защо ни е напуснал. Много хора ни помагат в издирването, има и кучета, но резултат няма. Няма да се откажем, докато не го намерим”.

 

Борислав обяснява, че е чул за версията, според която Александър би могъл да бъде отвлечен от извънземни, с които с. Ключ нашумя преди няколко десетилетия. Тя обаче му звучала нереалистична, защото някога инопланетяните били в една-единствена къща в селото. С тя общувал човек, за който Заков нямал никакви сведения – нито знаел къде е, нито дали се чува

с извънземни, защото живеел в чужбина.

 

Според уфолози най-голяма активност на извънземни в страната имало в село Ключ, заради едно много важно събитие от историята на България. На 28 юли 1014 г. там се провежда кървавата битка между цар Самуил и византийския император Василий Втори, известен като Василий Българоубиец. Уфолози и екстрасенси смятат, че душите на избитите самуилови войници не могли да преминат в отвъдното и така се превърнали в приемник на извънземни.

 

Поради тази причина в котловината между планините Беласица и Огражден ленящите обекти се навъртали всекидневно. Наблюдаваните аномалии можели да объркат не само гражданите, но и специалистите по извънземни. Населеното място влезе във вестникарските хроники през 90-те години на миналия век като територия, където редовно кацат неидентифицирани летящи обекти.

 

Селото и околностите му бяха проучвани от куп учени, които не стигнаха до никакви заключения. По разкази на очевидци пришълците имали хоботи, три очи и седем пръста на ръцете, стъпалата им били цели, без пръсти. Те бяха разкрити от местния контактьор Кирил Якимов, който твърдеше, че ги е виждал с очите си.

 

В момента процесите от 90-те години се повтаряли, но малцина имали качеството да „сканират“ странните същества и нито един не смогвал да ги заснеме с телефона си.

 

Изчезналият Александър е със слабо телосложение, висок около 170 см., рус, със сини очи. Допреди година живеел в София, но решил да се върне в родното си село Ключ. След завръщането си от столицата бил променен, някак затворен в себе си и мълчалив, което станало повод за съмнения, че може да членува в секта или да е видял и чул неща, които не е трябвало да научава.

 

Мъжът нямал лични документи в себе си, не е взел и мобилния си телефон, вероятно за да не бъде проследен чрез него в движението си. В интернет вече е създадена страница „Търси се Александър Заков“, където желаещите да помогнат на близките му могат да се свържат с тях и включат в издирването.

Източник: Уикенд