Изтребител на българските ВВС се разби днес край авиобаза Безмер. Самолетът СУ-25 е правил заход за кацане, когато се е случил инцидентът. Пилотът е използвал катапулта, но е получил наранявания при инцидента.

Към мястото веднага били насочени спасителни екипи, които помогнали на пилота и го отвели до за начало в диспечерския пункт на военната база преди да бъде организиран транспортът му до ВМА Сливен. По информацията към момента той е контактен и в добро състояние.

Случаят е потвърден от Министерството на отбраната, като към мястото пътуват министърът на отбраната Димитър Стоянов и адмирал Емил Ефтимов.

Има твърдения, че парашутът на военния пилот не се е отворил, като в момента се извършват проверки и тече разследване. Ужасният инцидент се е случил след 14:00 часа при извършване на планувано военно учение.

По официална информация България разполага с 14 такива изтребителя, от които 8 са модернизирани скоро в Беларус. Сухой 25 е едноместен щурмови изтребител, който разполага с 2 двигателя. Произведен е в СССР в завод Сухой.

Това е втори случай, при който губим такъв самолет, като предишният е през пролетта на 1989-та година. За съжаление тогава загива пилотът лейтенант Валентин Маринов.

Източник: lupa.bg

Извънредно: Наш изтребител се разби, пилотът е ранен