Сериозните дъждове активизираха свлачище над манастира

Изминалите дъждове активирали сериозно свлачище над манастира, движението на автомобили е спряно, като има блокирани поне 3. Хората са били принудени да чакат намесата на аварийни екипи, които да разчистят свлечената земна маса.

Свлеклите се хиляди кубически метри земни маси освен, че блокирали пътя, също и му нанесли щети. Щастлива случайност е, че няма пострадали хора и затиснати автомобили. За щастие и светата обител няма нанесени вреди вследствие на дъждовете и свлачищата.

От община Рила съобщиха, че пътят е проходим, но отправиха апел към водачите да преминават с повишено внимание. Оттам информираха, че опасността не е преминала и са възможни нови свличания, падане на камъни и други.

Експерти към общината информират, че ще извършат подробен оглед на ситуацията и какво я е предизвикало. Според тях дъждът е основната причина, но има и други, тъй като само около 20 минути след започването му се е свлякла огромна земна маса.

Специалистите предполагат, че вероятно някое от отводнителните дерета е било запушено и се е образувала тапа, която е събрала водата. Това допринесло да се събере голямо количество и изведнъж да се придвижи надолу по ската.

От НИМХ информират, че дъждовете се очаква да продължат.

Източник: blitz.bg

Извънредна ситуация до Рилския манастир, има блокирани, вижте каква е