Бившият кмет на Разлог Красимир Герчев в момента е главен герой на 4 разследвания в прокуратурата, но понеже все още няма присъда отново се бори да управлява града. Издигнат е въпреки съпротива на местните гербери срещу тази меко казано скандална кандидатура.

Герчев управлява Разлог в продължение на три мандата, но преди година е отстранен от съда заради конфликт на интереси. От неговото обкръжение се кълнат , че Герчев бил направил техническа грешка.

Само че според съда той сам се назначил за шеф на европроект за ремонт и обновяване на професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог и затова прибрал едни 8000 лева. Тези пари, според защитата му, най-благородно бил дарил на болницата и църквата в града. Колко великодушно! Само че този номер не минава пред Върховния административен съд и Герчев е детрониран.

Сега е тръгнал отново да щурмува кметското кресло, въпреки че срещу него се водят 4 разследвания в прокуратурата. Те са за злоупотреба със служебно положение и пари в особено големи размери. Делата, чиито номера са известни, са възложени на Окръжния следствен отдел в Благоевград.

Най-голямата сума по тези дела е 3,6 млн. лева. Като кмет Красимир Герчев лично приемал работата на строителите на Регионално депо в Разлог, обясняват източниците ни. При това той подписвал и разплащал многократно едни и същи по вид строителни работи, уточняват те.

Изританият за далавери Красимир Герчев посяга към кметството в Разлог (КРИМИ ФАКТИ)

По думите на запознати с аферата Герчев подправял подписи на свои подчинени в кметството, които най-категорично отказали да сложат подписа си под протоколите. „Злоупотребата е изключително тежка и показваща лековерното отношението на Красимир Герчев към работата с обществени пари” – казват източниците ни, които научили, че част от администрацията вече била разпитана.

Следствие се води и за злоупотреба с 300 хил. лева, като замесени в тази афера са Красимир Герчев и неговият кумец Захари Беличенов. Историята е от декември 2019 г. Тогава привидно несменяемият кмет, трети мандат, Герчев сключва договор с ФК „Пирин-Разлог”.

Уговорено е през следващите 5 години по пилоните на уличното осветление да се разположат рекламно-информационни пана на клуба. Председател на неговия управителен съвет е  Захари Беличенов. Договорката му с кума е ФК „Пирин-Разлог” да плаща на общината по 1728 лева наем на година. Излиза, че таксата за поставяне на реклама върху пилон на месец е 2,25 лева – уникална цена като за свои хора.

Само че това не е краят на сделката. Захари Беличенов бързо преотдава пилоните и сключва договор с фирма, но вече не за жълти стотинки, а за 60 000 лв. на година. Само че той е Господин Никой и няма никакво право да се разпорежда със стълбовете за улично осветление.

Затова разследването сега е изчислило, че за 5 години Захари Беличинов е платил на кметството 8 640 лв., а е прибрал от преотдадените пилони – 300 бона. И това, разбира се,  е станало със знанието и съгласието на кума му Красимир Герчев. Иначе казано, за въпросната петилетка двамата са ощетили общината с 291 360 лв. 

Третото разследване отново е свързано с пари, прибрани по втория начин. От висотата на кметската си позиция през 2015-2021 г. господин Герчев си изплатил допълнителни кинти. По закон заплатата на кмета, както и бонусите към нея, се определят от общинския съвет. Само че при проверка в Разлог се оказва, че в местния общински съвет не са внасяни за разглеждане предложения за допълнителни пари на кмета. Герчев обаче, явно на своя глава, всяка година се „стимулирал” с по някой и друг лев към заплатата.

Четвъртото следствено дело срещу бившия кмет-многомандатник на Разлог е за схемите, които завъртял с някой си Пламен Хаджиев. Въпросният бизнесмен наел от общината земеделска земя под наем. Бързо след това били направени анекси към договорите и в тях цената била многократно намалена. Ясно е кой губи и кой печели от това. Запознати допълват, че наемът бил с около 70 % по-нисък от този, който плащали другите арендатори.

„Самият факт, че делата срещу Красимир Герчев са възложени на Окръжния следствен отдел в Благоевград, а не на полицията,  показва тяхната сложност и важност” – уточняват източниците ни. По техни думи Красимир Герчев преди години работил в митницата в Благоевград, но и тогава пак бил отстранен от работа.

„Нима не знаят тези факти от биографията му? Нима не са наясно, че през март 2022 г. ВАС потвърди решението на КПКОНПИ и Герчев беше махнат от кметския пост. Толкова ли нямат други подходящи кандидати, че залагат пак на него?”, задават риторични въпроси източниците ни.

Източник: narod.bg