Скандалният бивш градоначалник на Неделино – Стоян Беширов ще бъде изправен пред съда заради присвояване на 1.2 млн. лв. държавни средства с измислени договори за строителство. 

Заедно с него на подсъдимата скамейка ще седне и заместничката му Румяна Караиванова, както и общински съветници и бизнесмени, чиито фирми са забъркани в източването на огромната сума.

Странното в случая е, че развръзката идва след осемгодишно разтакаване. Разследването приключи за „скромните“ три години. След това обаче стана ясно, че обвинителният акт на смолянските прокурори, е пълен с абсурдни грешки и разминавания във фактите. Наложи се обвинителният акт да бъде връщан два пъти за поправка. Третият път се оказа неуспешен, а през следващите пет години не се случи нищо по делото.

На всичкото отгоре НС закри Специализирания наказателен съд, който трябваше да гледа делото. Така стотиците папки по делото, пълнещи два микробуса, отново бяха върнати в Смолян в очакване тамошните магистрати да насрочат дата за делото.
Ако бъде признат за виновен, Стоян Беширов може да изкара зад решетките две десетилетия по обвинението в длъжностно присвояване на средства в особено големи размери. 

Юристи разкриват, че покрай излетите през последните години милиарди левове за язовири, ремонти на пътища или свлачища, тепърва се очакват още стотици дела като това на Беширов. На пръв поглед схемата, по която е действал неделинският кмет е перфектна, стига някоя от останалите институции да не надзърне на място как се харчат държавните средства. 

Още преди 10 години Беширов си дава сметка, че най-добрият вариант за прибиране на огромни суми по комисионни, са договорите за ремонт и строителство, стига да налучкаш как да заобиколиш закона. За да избегне гафа по явяване на фирма, която да предложи по—ниско оферта, градоначалникът прекарва договорите по линия на бедствията и авариите.

Така цените биват неколкократно завишени, а огромна част от парите се връщат като ресто за възложилия договора управник.
За нещастие на Беширов обаче Неделино не е било застигано от апокалипсис. Това обаче не му пречи да си го измисли.

Така той си съчинява проблеми с прелели реки, предизвикали свлачища или пропадане на подпорни стени. Тези измислени бедствия се превръщат в причина за искане на спешно финансиране от държавния бюджет. Получените от държавната хазна 3.5 млн. лв. биват моментално усвоени от близки до него фирми. Странното е, че никой от чиновниците не си прави труда да провери на място. 

Сред най-скандалните договори е този за изграждане на нов бент в р. Неделинска край с. Крайна. В документацията той посочва, че бентът се нуждае спешен ремонт, за да се осигури питейна вода на Неделино, тъй като е бил повреден от измислено наводнение. За целта набързо бива изфабрикуван и проект, предвиждащ изграждането на подпорна стена с дължина 73 м. и височина 5 м.

След куп страховити доклади, Неделино все пак получава 1 млн. лв. за възстановяване на въпросния бент, чието състояние според Беширов застрашава живота и здравето на хората. Средствата разбира се са усвоени, а по документи е изградена перфектна стена. 

Назначената впоследствие експертиза доказва, че изграденото съоръжение е много далеч от подпорна стена. Освен това нахвърляните безразборно камъни не само, че по никакъв начин не помагали на родопското градче, а дори създавали риск от възникване на наводнение при по-силен дъжд.

Колкото и да е скандален този договор, по него все пак бива извършено нещо. Останалите извънредни ремонти, са абсолютно откровени кражби. Такъв е случаят с детската градина в Неделино, с който се занимава разследващият журналист Васил Иванов.
Оказва се, че посочената смяна на дограмата е фалшива. Същата дограма е била сменена шест години преди това с дарения от японското правителство в размер на 60 хиляди лева.

Шест години по-късно сградата на детската градина е едва ли не пред рухване и се нуждае от 80 хиляди лева за смяна на дограмата. При все, че средствата са усвоени, дограмата си остава старата. Единствената разлика, са поизмитите стъклопакети и премахнатата табела.

За разлика от стотиците репортажи, които потъват безследно в прокуратурата, макар и осем години по-късно, репортажът на Васил Иванов докара дело на крадливия бивш кмет на Неделино – Стоян Беширов.
Източник: Уикенд 
 

Изправят пред съда бившия кмет на Неделино за кражба на над 1 млн. лв.