Без efbet някои клубове и федерации нямаше да съществуват, нека фирми от други сектори подкрепят българския спорт

Голяма част от българския спорт нямаше да съществува, ако не бяха компаниите за залози или така наречените бетинг компании. Това каза пред бизнес сайта dividend.bg изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов в интервю за предизвикателствата пред спортния мениджмънт в България. Гьонов участва в управлението на футболния клуб на червените, а от месец вече е в управата на баскетболния клуб на ЦСКА, след като отборът намери свой генерален спонсор в лицето на една от най-големите бетинг компании efbet.

„От спорта идват залозите, от които компаниите печелят и затова е напълно нормално те да са най-големите спонсори на спортните клубове. еfbet в последните години е именно компанията, която инвестира най-много в българския спорт. За много клубове и федерации би било трудно съществуването им без подкрепата на генералния им спонсор”, посочва Гьонов.

По думите му ЦСКА в своя футболен и баскетболен отбор намира подкрепата на еfbet като много сериозен и сигурен партньор.

„Естествено трябва да се отворят и едни скоби. Собствениците на бетинг компанията са запалени по отбора от деца, така че е нормално да използват своите амбиции в нашите проекти, клубове и цели, които сме си поставили. Би било хубаво и други компании, в други сфери, да се включат в спорта”, допълва спортният мениджър.

На въпрос дали ще му е трудно да съвместява управлението на двата отбора, Гьонов заяви, че принципите в спортния мениджмънт са еднакви, особено за колективните спортове, така че футболът и баскетболът имат еднакви и сходни принципи на работа.

"Влизането ми в клуба на баскетболния ЦСКА не е самоцел. Идеята ми е да помогна с опита, който натрупах през годините. Знаете, футболният отбор стартира от най-ниското ниво и за много къс период от време вече сме на челните места на еfbet лига. Надявам се този честен път, който извървяхме във футболния отбор, да го приложим и в баскетболния", каза Гьонов.

И двата червени отбора имат еднакви амбиции -  титли, купи и победи, както предполага емблемата ЦСКА.