Слухове за нов закон, който да лиши водачите от правото да притежават колите, които закупуват, се шири в общественото пространство. В европейските медии се тиражира информацията, че "зелените" в ЕК планират да поискат цялостна подмяна на начина на търговия с автомобили.

Според новия законодателен проект, купувачите на коли, ще имат право да ги използват за кратко или дълго време, но в крайна сметка автомобилите ще останат собственост на производителите. Които от своя страна ще имат за ангажимент да ги направят по-екологични, по-лесни за рециклиране и по-малко замърсяващи околната среда.

Концепцията има за цел изцяло да промени начина на търговия на автомобили и да наложи съвсем нов модел на продажба на превозните средства. Още повече, че от години автомобилните концерни са под натиск заради щетите, които превозните средства нанасят върху климата.

Повод за спекулации даде мащабното проучване и анализ на компанията 

„Берилс“,  която фактически се явява и възможният инициатор на законодателната промяна. От дружеството обаче отричат и твърдят, че нямат нищо общо с този проект и само са разглеждали възможните варианти за промяна в политиката за автомобилна търговия, но съвсем не смятат да подготвят подобен законов проект.


Интересното е, че според твърденията в пресата, идеята на компанията е ползвателите на коли да ползват автомобилите, като плащат на фирмите почти пълната стойност на колите, но в същото време последните да не стават тяхна собственост. Така ще могат да бъдат рециклирани или преустроени по-лесно в бъдеще време. 

Сама по себе си инициативата гарантирала по-високи печалби за производителите и по-ниски разходи за поддръжка на колите за ползвателите им. Това обаче все още не е съвсем изчистено като проект, а слуховете продължават да разпалват конфликти.

От „Берилс“ вече отрекоха каквато и да е роля в проекта, а също и че подготвят такъв законопроект. От компанията обаче признаха, че са правили подобен анализ, но без да въвличат зелените партии от европарламента, под каквато и да е форма...