Партньорска служба за сигурност е подала сигнал до българските служби за схеми с лобизъм, източване на средства, като скандалното в случая е, че в епицентъра стои не кой да е, а министърът на правосъдието Крум Зарков.

Той е заподозрян, че в качеството си на министър е лобирал в полза на свой близък – Кирил Добрев и става въпрос за злоупотреба с европейски средства. Те са били от плана за развитие и устойчивост. Конкретно в сигнала става въпрос за фирма Пирин Ват.

През 2022-ра година по непрозрачен начин фирмата на Добрев със съдействието на Зарков е получила финансиране на стойност от 179 000 лева. Дружеството има и не малката официална печалба от 1 800 000 лева за периода 2016-2018. Добрев е собственик на 55% от търговското дружество.

Любопитното е, че във фирмата е съдружник с Еленко Божков – зам.-министър на енергетиката. Фирмата стопанисва 4 ВЕЦ-а, газстанция, търговски площи, земеделски имоти, складове и други.

Според чуждите служби министър Зарков е пуснал „пипала“ и в БНТ, която се управлява от Емил Кошлуков, а се говори, че се ползва с протекции от най-високо ниво – от президента Румен Радев.

 Източник: pik.bg

Изненада: ДАНС погна министър Крум Зарков