"Булгаргаз" си търси 40-те милиона от ТЕЦ "Варна" и се води дело. Това заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той обясни, че представителите газовото дружество не се явяват на делото, защото не е готова експертизата, която е трябвало да бъде представена на това изслушване. По тази причина то е било отложено за февруари.

Запитан защо договор с такъв клиент няма банкова гаранция, която да обезпечи плащанията, министърът отвърна, че договорът с ТЕЦ "Варна" умишлено е направен така, че да има трудна събираемост и това да става по съдебен път.
Но ние си водим делото, вярвам, че ще го спечелим и тези пари ще бъдат събрани, подчерта Христов.

Измамниците от ТЕЦ „Варна“ скоро ще бъдат осъдени за 40 млн. от „Булгаргаз“

Той заяви, че купуваме газ от търгове, "които провеждаме по най-прозрачния възможен начин с участието на най-големите международни компании".

По думи на Христов страната ни е бедна откъм достъп до терминали и единствените държави, които имат терминали за втечнен газ, които можем да ползваме, са Гърция и Турция.
Министърът обясни, че в момента имаме договорка и с двете страни да ползваме такива терминали, като е постигната максимална диверсификация. Т.е., когато договаряме с доставчици на газ, вече имаме пълна възможност да им осигурим слотове, изтъкна Христов.

Той поясни, че договорът с турската държавна енергийна компания "Боташ" не е за количества природен газ, а за капацитет.

Коментарът му беше по повод появилите се в общественото пространство твърдения, че чрез споразумението ще бъде доставян до страната ни руски газ.
Това са поредните политически интриги, от които някои парламентарни групи се опитват да изкарат дивиденти, изтъкна Христов.

По негови думи договорът с "Боташ" осигурява икономическа и финансова сигурност на страната ни.

"Този договор не е за количества, той е за капацитет. По същия начин, както резервирахме слотове на Ревитуса, по същия начин резервираме слотове и транзит през турската газопреносна мрежа. Това какъв газ ще пускаме през нея, зависи изцяло от нас и от търговете, които провеждаме", увери енергийният министър.
Източник: lupa.bg