Макар един от съветите на Исус Христос да гласи, ако имаш две ризи да дадеш едната на ближния си, то някои предпочитат да събират, вместо да раздават. Максим Асенов, по-известен като пасторът на Миро от „Каризма“ е точно такъв. Публична тайна в светските среди е, че ромът е любовник на певеца. Миро изобщо не се притеснява от това, че пасторът е женен, както и самият той между другото и непрестанно парадира с богата си жена – Ели.

 

Попзвездата категорично обявява предприемчивия циганин за свой ментор. При него ходят редица популярни лица, сред които Венци Венц и Ники Кънчев, близък е и с Любен Дилов – син, Любо Киров, шефа на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров, Ралица Паскалева и Теодор Салпаров и редица други родни ВИП-ове. Ако за всички тях можем да кажем, че печелят добре, то пасторът буквално се къпе в пари.

 

Той е от хората, обичащи да демонстрират смайващо високия си стандарт. Ако влиза в Йерусалим на Цветница, пасторът едва ли би възседнал магаре като Исус Христос, а вместо това би избрал лъскавото си Бентли или ново Ламборгини, с което се хвалел в социалните мрежи. Освен това несъмнено би се издокарал и в ултраскъп костюм, към който би добавил и златния си часовник – неизменна част от снимките му. От пастор Маским блика всичко друго, но не и християнска скромност.

 

И тук идва въпросът „Откъде са парите на този божи служител?!“. От твърденията му става ясно, че е израсъл в ромско гето – майка му забременяла на 15 години, а баща му избягал и двамата никога не са се виждали. Отгледан е от баба си, леля си и майка си. След известно време майка му се събрала да живее с друг мъж, който обаче постоянно я биел и за да се отърве от него, избягала в Гърция. Така пасторът останал сам на 15 години.

 

„Завърших спортното училище с футбол, защото исках да стана футболист. След това обаче открих Бог и разбрах какво е призванието в живота ми – да помагам на хората“, твърди Максим.

 

Преломен момент в живота му бил, когато работел в Испания, където посещавал местна протестантска църква и му предложили да изнесе проповед. След това заминал за Швеция, където се обучавал две години и накрая се върнал в родината си. Преди 9 години, заедно със съпругата му Теодора, с която към днешна дата имат две деца, основават собствена църква, която наричат „Пробуждане“. Интересното в нея е, че имат право да проповядват както мъже, така и жени. Теодора, също като мъжа си е пастор и дори организира специални женски събития за пробуждане и откриване на талантите, каквито от години редовно прави сексоложката Наталия Кобилкина.

 

Когато основава църквата, Максим е едва 23-годишен, но очевидно се справя повече от добре с проповедите, след като изведнъж се появява в телевизиите и то не в малките кабеларки, а директно в големите национални канали. В интернет пространството все още може да се намери цял проект на Мартин Карбовски в несъществуващото вече, но много популярно за времето си предаване „Втори план“, в което пасторът и съпругата му получават трибуна да говорят каквото пожелаят.

 

Няма как да не направи впечатление високият стандарт на живот на семейството. Самият Асенов не спира да се хвали колко е богат и какви коли кара. „Вчела след урока по летене (с хеликоптер – б.р.) се качихме на Бентлито, за да вземем новото Ламборгини. Някои хора сънуват, докато други живеят мечтите си“, пише пасторът, показвайки снимки на скъпите си коли.

 

Всеизвестен е фактът, че събира десятък от всички вярващи, посещаващи църквата му. Това означава, че те доброволно предоставят 10% от всичко, което припечелват. За Миро например се говори, че прибира по 10 бона от участие, което означава, че хилядарка от тези пари влизат автоматично в джоба на любимия му пастор. Отделно от това певецът му дължи десятък от хонорарите си от участия в тв предавания, реклами, приходи от концерти и като цяло от всичко, което припечелва.

 

Миро не само, че няма нищо против да си плаща десятъка, а дори използва срещите с публиката си, за да печели нови последователи за Асенов. Така например на последния си концерт в зала 1 на НДК, певецът призова всички фенове да се молят на Бог  и им пусна проповед на Максим Асенов.

 

В този ред на мисли далеч не е изненадващо, че този „божи служител“ се движи постоянно в компанията на популярни и добре печелещи хора като всички те внасят своя десятък в препълнената му касичка. Онези от тях, които имат широка трибуна, както и останалите му близки от средите на медиите и шоубизнеса пък му осигуряват поле за лична реклама.

 

И тъй като това очевидно не му е достатъчно, циганинът не се свени да говори откровено за бизнес, изявявайки се като лайф коуч и съветва последователите си как сами да правят успешен бизнес. Дори е писал и книги със съвети как да променят живота си и да бъдат успешни, както правят инфлуенсърите, а много преди тях в Българя го правеше и сексоложката Наталия Кобилкина.

 

Така например в края на януари пасторът направи уебинар „Нова година ново ти“ (в оригиналния правопис на проповедника липсват препинателни знаци). Много от феновете му, които го слушат, твърдят че било вдъхновяващо. За лятото семейство Асенови е планирало мощна тренировъчна програма за успех, една от които е само за жени и ще бъде водена от съпругата Теодора. Рекламата на събитието е точно в стила на Кобилкина: „Включи се в единственото по рода си събитие за жени от всяка възраст и произход, които желаят да разпространят своите таланти, да разкрият героя, спотаен в тях и да започнат да пишат и живеят в своята триумфална история“. Цената е 77 лв., но само при ранно записване, а след това скача.

 

За годишната конференция на църквата пък вярващите трябва да купят билети на цена от 199 и 299 лева, които обаче са на промоция – с по 100 лв. по-евтини. Има и специална детска конференция, билетите за която сега са по 49 лв., но след време ще се продават по 99 лв.

 

„Естествено, че не съм забогатял от даренията в църквата. Винаги съм си имал бизнес нюх и след като отворихме църквата, с мен се свързаха предприемачи, инвестирах спестяванията си в бизнеси, които ме интересуваха, за да мога днес да поддържам прилично висок стандарт на живот“, твърди пасторът в свое интервю в един от сайтовете. Към днешна дата той се изявява като бизнес журналист – през интернет разпространява интервюта на бизнес тематика. Един от гостите му е Милен Керемедчиев – дипломат, зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски и на външните работи при Сергей Станишев. Очевидно е, че парите не са му безразлични, а вярата в Бог е съвсем друга тема.

Източник: Уикенд, crimesbg.com