Какво е новото относно разследването на убийството на Алексей Петров? Темата обсъдиха криминалистът Иван Савов, криминалният психолог Калин Гайдаров и бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Според Савов, полицията изпълнява задачата си ефективно, въпреки че обществеността не е осведомена за подробности от процеса на разследване. Той изразява загриженост, че може да се появи "изкупителна жертва" – човек, който да поеме вината, за да се успокои обществеността.

"За съжаление, общественият натиск може да е и полезен, но и вреден", казва криминалистът в сутрешното предаване.

Той споделя, че въпреки спекулациите за политическа връзка, виновният може да е от разнообразен кръг хора, тъй като Алексей Петров, въпреки че бизнесмен и научен работник, има минало като мутра и съмненията се насочват към дългогодишни врагове.

Изкупителна жертва? Криминалист сподели за агонията на Алексей Петров преди смъртта

Криминалният психолог Никола Гайдаров смята, че убийството има влияние върху обществено-политическия живот на страната, тъй като оказва пряко въздействие върху структурите на властта.

Бившият МВР министър – Йорданов посочи, че гражданите носят отговорност за политическите решения, които са довели до създаването на текущото правителство с гласуване и негласуването.

Относно самото убийство, Савов разкрива, че се извършват стандартни процедури като анализ на последните телефонни обаждания на жертвата. Боеприпасът, използван за убийството е с експанзивно действие, което предизвиква допълнителни наранявания. Този тип патрони са масови и се използват включително и за автомат Калашников.

Източник: blitz.bg