Подчиненият на Златко Баретата ром от Панагюрище Иван Балабанов го докара до прединфарктно състояние. Той е по-известен с прякора си Вазелина, заслужен след солиден стаж зад решетките. Последната им среща се оказва фатална за измамника.

 

Запознати твърдят, че Златомир Иванов – Баретата го привикал в имението си в „Драгалевци“ и лично го пребил, след което го изгонил със заповедта да не му се мярка повече пред очите. За капак го лишил и от назначената лична охрана.

 

Случката се разиграла преди броени дни, като поводът Златко Баретата да свали протекциите си над измамника Иван Вазелина е поредната осъдителна присъда срещу неграмотния ром, родом от село Оборище – този път за използване на фалшива диплома пред пазарджишкия КАТ, който казус се мота повече от 6 години. Циганинът сключил споразумение с прокуратурата и получил присъда „пробация” за срок от 8 месеца. Макар споразумението да било сключено по съвет на приближената до Златко Баретата адвокатка Марияна Тодорова, чийто апартамент бе подпален преди време от недоволни клиенти, то изобщо не се понравило на боса.

 

Иван Вазелина с жестока издънка пред Златко Баретата

Издънката на Вазелина вбесила Баретата поради факта, че неговите лични сметки и имоти са запорирани от ЧСИ, затова разбойникът със стаж в ЦСБОП разчитал именно на Вазелина да му помогне с купуването на гласове за кметската надпревара в родния му град Гурково.

 

Не е тайна, че на тези избори за сефте Баретата официално лансира своя човек и бивш колега от МВР за кмет на Гурково. Златомир Иванов дори бе забелязан да потропва хорце при откриване на кампанията на Папазов на градския площад. Гурково и съседните градчета са населени с роми, като голяма част от родата на Вазелина по майчина линия живее на територията на общината.

 

Новата присъда на Иван Кривото око, както е другият цветен прякор на Вазелина, изисквала той да се среща по два пъти на седмица с пробационен служител. По-голямата беда е, че пробацията не му позволявала да агитира сред хората от неговия етнос. Така победата на Кънчо Папазов ставала все по-несигурна. Като несигурни се очертавали и бъдещите постъпления на Баретата от доскорошната му златна кокошка Вазелина.

 

Иван Вазелина с жестока издънка пред Златко Баретата - Снимка 2

 

След като в началото на лятото Балабанов получи нова ефективна присъда за измама на онкоболна столичанка, Златомир Иванов Иванов му поставил ултиматум да стои далеч от бели. След тази колосална издънка очакванията бяха, че рецидивистът Иван Балабанов отново ще влезе в пандиза за 6 месеца, след като слугата на Златко Баретата сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновен.

През май 2019 г. наглият ром заблудил тежко болната софиянка и съпруга й, че ще им намери работа в затворен комплекс в щата Флорида в САЩ. Обещавал да осигури и работни визи. За „услугата“ прибрал 10 000 евро от тях, но не свършил нищо.

 

Вазелина трябваше да лежи на общ режим в затвора в Пазарджик, което щеше да е вторият му престой в този зандан. С ходатайство на голям началник на полицията в Пловдив обаче наказанието на бандита било кумулирано с предходна присъда и той се измъкнал сух от кауша. Според запознати това се случило срещу значителна сума, дадена на голяма шефка от прокуратурата в Пазарджик, близка до сърцето на въпросния полицейски началник. Иван Кривото око вече търка затворническите нарове в Пазарджик за 8 месеца заради незаконно оръжие, с което бе задържан в компанията на хора на Златко Баретата.

 

Циганинът се прочу в началото на 2021 г. когато пред гимназия в Панагюрище преби мъж, който чакал детето си. Тогава самозабравилият се ром удрял жертвата с дръжката на пистолета си и му избил зъбите. Делото вече над 2 години се държи на трупчета в Районната прокуратура в Пазарджик.

Източник: Уикенд, crimesbg.com