След като само в рамките на година, получи две присъди за различни измами, а след това бе жестоко пребит последователно от Златко Баретата в София и пред дома си от измамен съселянин, над главата на ромския тарикат Иван Балабанов – Вазелина, надвиснаха черни облаци. Той ще трябва да връща 6-цифрен заем в евро на биг боса Златомир Иванов – Златко Баретата.

 

Освен това НАП е подпукала с данъчни ревизии наглия ром и най-близкия му кръг – брат му Велко халката и приятелката му Нора Рабухчиева – Леля Нора. Обект на проверка от бирниците е и фирмата „Нордис 80“, чрез която Леля Нора стопанисва кръчма в покрайнините на Панагюрище.

 

Именно чрез въпросното дружество бившите боклукчии от село Оборище се опитвали да изперат парите от незаконната си дейност – измами с несъществуващи сайтове за спортни залози.

 

В престъпното си начинание ромските братя са подпомагани активно от бившия пловдивски катаджия Георги Тодоров – Шилето. Името на полицая с овчи прякор стана известно преди десетина години, когато основателите на легендарната охранителна фирма „Клуб 777“ Стоян Ненчев – Цеко и приятелят му Николай Марински – Кальо го натовариха в автомобил и се гавриха брутално с него в пловдивско село.

Към настоящия момент уволненият за корупция Тодоров пък е разследван за това, че през 2016 г. осигурил фалшива диплома за завършен 8-и клас, която Иван Вазелина имал глупостта да ползва пред полицията. За тази колосална издънка Иван Кривото Око, както наричат още престъпника, получи осъдителна присъда от съда в Пазарджик в края на2023-та. Ако ревизията на НАП установи разминавания в размер на над 10 000 лева между декларираните и действителни приходи на прочулия се с репликата „Няма Златковци, няма Маргини – аз съм босът" ромът и групата около него, това автоматично ще доведе до ново дело срещу Балабанов и роднините му – този път за данъчно престъпление.

 

Преди седмица пазарджишки съдия-изпълнител, придружаван от здрави момчета, изхвърлил мургавия наглец от бащиния му дом в Панагюрище. В момента жилището се почиства от вещите на Балабанов, който бил превърнал имота в същинско бунище. В най-кратък срок имотът ще бъде обявен за публична продан, а мургавият измамник с еротичен прякор вече се преселил в кирпичената бабина къща в близкото с. Оборище. 3а несгодите на бруталния ром, от който пропищя цялата околия, не свършват дотук. Доскорошният му покровител Златко Баретата наскоро му показал окончателно червен картон, след като сметките на фирмата му „Елит петрол” бяха запорирани заради мошеника.

 

Когато Баретата го викнал за спешна среща, ромът от с. Оборище се появил със закъснение и дори си позволил да се държи нагло с боса. Това вбесило Златомир Иванов дотам, че мълвата носи как бившият командос използвал Иван Кривото Око за боксова круша. За тежкия побой над Вазелина имало и друга причина – ромът завлякъл с пари самия Златомир Иванов, като според запознати става въпрос за 6-цифрена сума в евро.

 

Парите били поискани от измамника през 2020 г., отново с обещанието за тлъсти бонуси от черното тото, които босът щял да получи. Златко Баретата наивно му предоставил парите, част от които дори взел на заем. В началото на годината бил крайният срок, в който ромът трябвало да върне сумата.

Парите били жизнено необходими на Баретата, който останал без доходи, след като бе изритан и от охранителната фирма „Аркус сигурност – Бургас“, която той и бургаският Ал Капоне – Митьо Очите, контролираха чрез подставени лица.

 

След 4 години слушане на оправдания и плитки лъжи от неграмотния ром, Златомир изпуснал нервите си и ошамарил своя доскорошен любимец. Озлобен, панагоюрският мошеник се заканил пред приятели, че ако Златко му посегне отново, ще си отмъсти жестоко, като извади компромати срещу боса – аудиозаписи и снимки от срещите помежду им, които тайно правел. На тези записи ясно се виждало и чувало как Вазелина отчитал дял от всяка измама на осъдения като лидер на наркогрупа бивш служител на СОБТ. Това била единствената причина крадливият ром да е още жив, разказват запознати с нрава на Баретата.

 

Макар и жив обаче, Иван Вазелина рискува съвсем скоро отново да бъде прибран в кауша. Причината – изключително лошо за него вървяло делото за побой и закана с убийство над неговия съгражданин Нешо Юруков през 2021 г. с което ромът влезе в полезрението на обществото. Останал без пари и станал твърде медиен, за да бъде пазен от ударите на закона, измамникът от с. Оборище вече не бил интересен за ръководството на Пазарджишката прокуратура. Това на практика означава, че поредното обвинение срещу него е само въпрос на време, а оттам и нов престой за престъпника зад решетките, който се очертава да бъде дълъг.

 

Останал без пукнат лев и без покровител след побоя от Златко Баретата, Балабанов напирал да изчисти медийния си имидж, като опитал да притиска редактори на новинарски сайтове да премахнат срамните новини, в които непочтеният ром е главен-герой. И това начинание на измамника се увенчало с провал.

 

В опит да се спаси от решетките по поредното дело срещу него, Вазелина сменил няколко адвокатски кантори, но защитниците не давали големи надежди за успех. Мисълта, че пак ще бъде подложен на сексуални гаври в затвора, ужасявала Иван Вазелина. Именно по този повод възникнал и скандалът с адвокат Ленков преди година, когото Вазелина дори си позволил да удари в офиса му в столицата.

След това по препоръка на техния бос Златомир Иванов Вазелина и Халката наели за адвокат Марияна Тодорова, известна най-вече с това, че жилището й бе подпалено от недоволни клиенти. След раздора с Баретата ромите уволнили люлинската адвокатка. Сега защитата на Балабанови била поета от добилата скандална слава на кукловод в съдебната система Ина Лулчева, която срещу тлъста сума му обещала оправдателна присъда поради близост със съдията по делото.

 

След изхвърлянето й от управлението на Висшия адвокатски съвет преди дни нейното влияние сред съдиите обаче вече се смята за доста спорно. В опит да спаси синовете си от тежки наказания и да събере пари за нов адвокат, майката на братята Вазелини – ромката Добринка, се принудила отново да замине на гурбет в Италия, като този път взела със себе си и двете снахи.

Трите ромки работят като обслужващ персонал на ТИР паркинг в района на италианския град Бари, като изпращат припечеленото на Велко и Иван – в опит да помогнат на двамата измамници да отърват кожите.

Източник: Уикенд