Иван Портних заяви, че вече се знае кой общинар е позволил некадърното строителство

Иван Портних призна, че дигата, заради която се случи бедствието с пороя в Аспарухово, е била неправилно построена. "Още при строежа не е оразмерена правилно и това е довело до потопа", коментира кметът на Варна пред вестник "Стандарт".

[caption id="attachment_414189" align="alignright" width="300"]Иван Портних Некадърно построена дига причинила трагедията във Варна[/caption]

Съоръжението е с четири тръби и вместо да позволи на придошлата вода да се оттича надолу към дерето, я е преградило, превръщайки я в убийствен потоп. Самият проект за строеж на дигата е от преди шест-седем години и вече се знае името на общинаря, който е дал позволение за строежа. Стоян Коцев, главен специалист в отдел "Инженерна инфраструктура" в местното кметство на Аспарухово пък обясни, че когато се е строила дигата, един от жителите на квартала не позволил да се направи мост пред дома му и се наложило спешно да се изготвя нов проект за дигата.

Той обаче така и не бе открит, парите, похарчени за строежа му също са пълна мистерия. Районният кмет Йордан Николов пък е категоричен, че причината за трагедията не е дигата, тъй като тя е спирала водата. Проблемът бил, че е частично разрушена и водата е преляла над нея, предават от БЛИЦ.