Разочарова ме подобна манипулация в навечерието на решението за Шенген, каза Демерджиев. Инцидентът от 3 октомври на границата незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично заключение, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Въпреки това този репортаж се появява преди решението за Шенген. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на БНТ по повод разследване на "Скай нюз", в което се твърди, че български граничари са ранили с огнестрелно оръжие сирийски младеж.

 

"Този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна", заяви Демерджиев.

 

Отхвърли обаче и двете тези като неверни - нито българската граница се преминава за 50 евро, нито "се стреля на месо".

 

Показа и последствията, които групата мигранти от въпросното разследване, са причинили в опитите си да преминат нелегално границата - ранен полицаи и потрошени стъкла.

 

"Оръжие не може да се използва от българска към турска територия, това ясно е регламентирано между двете държави. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия", заяви Демерджиев.

 

Допълни, че отговаряме на всички критерии за присъединяване към Шенген. Австрия има претенции за начина, в който принципно функционира Шенген и че не трябва да бъде разширяван.

Иван Демерджиев: Разочарован съм. България пази границите си, отговаряме на всички критерии за Шенген

Иван Демерджиев: Разочарован съм. България пази границите си, отговаряме на всички критерии за Шенген - Снимка 2

Иван Демерджиев: Разочарован съм. България пази границите си, отговаряме на всички критерии за Шенген - Снимка 3