Невероятен скандал тресе социалните мрежи, след като се появи репортаж на телевизия "България 24" в който се твърди, че се планира военно обучение за ученици от 10 и 11 клас в българските учебни заведения.

Според изявленията на физика Христо Лафчиев и Сърнела Воденичарова от  ГД „Народна мрежа“ е създадена проектонаредба за въвеждане на военно обучение в училищата, по време на което учениците едва ли не ще се научават да сглобяват и разглобяват автомати, а след двумесечното военно обучение ще могат да бъдат изпращани и на фронта.

Видеото беше споделено повече от 1500 пъти и преглеждано над 40 000 пъти.

От министерството на отбраната не закъсняха с изявление по случая и заявиха, че проектонаредбата включва видео и лекционни часове за отбраната на страната, историческа информация за различни военни операции в които България е участвала и запознаване на учениците с най-обща възможна информация за отбрана.

Боравене с оръжие в часовете не се предвижда, нито пък използване на военна техника от малолетни. От МО припомниха също така, че в момента в страната се практикува донаборна военна служба на доброволни начала и в нея взимат участие пълнолетни граждани, за попълване на резерва. Всякакви инсинуации по темата се осъждат като абсолютно неверни и крайни лъжи.