Скандална сделка готви Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. Началникът не пропуска да се забърка в скандали, но явно този път има нещо много сладко в далаверата, тъй като се е забързал да я приключи преди края на мандата си.

Ректорът предложи огромен терен от университета да бъде даден за 10 години на известна чужда хранителна верига. Тя ще изгради не само магазин, но и прилежащи обекти в корпус номер 4, Мястото е с перфектна локация – срещу Ректората, точно до моста на река Марица, където минават булевардите „Марица“ и „Васил Априлов“, пише „Галерия“.

Има ли бонус? Човекът на Янето Пламен Моллов дава топ терен на чужда хранителна верига

Отстрани са студентските общежития, така че оборотите ще скачат гарантирано. Направо бинго!

От стенограмата на академичния съвет обаче излизат притеснителни обстоятелства. Първо, ректорът сам признава, че сега теренът пустее и на практика е превърнат в паркинг, който дълги години е бил експлоатиран безплатно от бившия наемател в рамките на терена-автомивка.

Професорът тънко закрива темата, че не бива да се занимават със стари истории, тъй като там договорът приключва. Ректорът споменава за изгоден наем от 95 лева на квадрат с около 10 лева под пазарната стойност. Но пропуска да отговори на въпрос на колега за години или месец става въпрос. Бързо са парирани и питанията защо теренът не бъде използван за развитие на УХТ, или пък най-малко не бъде направен платен паркинг, като служители и студенти го използват без пари. Един от преподавателите се аргументира, че идеята ще носи солидни пари, тъй като да се място за паркиране в района е истинско чудо.

Припомняме, че от месеци насам студенти и докторанти се оплакват, че ректорът се изживява като феодал и управлява авторитарно като тиранин. Моллов, естествено, отрича обвиненията, но няколко пъти е бил проверяван от компетентните органи, стигало се е и до съд. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) състави два акта за нарушение при две обществени поръчки на обща стойност над 7 млн. лв., които бяха дадени на инженеринг на фирми от групата на връзкаря Велико Желев.

Срещу Моллов има брожения сред студенти и преподаватели още от миналата година. Ректорът действа по сталинската методика – отстранява неудобните. Докато беше шеф на БАБХ, скандалите също го съпътстваха всекидневно. Ректорът се пробва и в политиката, като участва в учредяването на партията на Яне Янев – РЗС, но сравнително бързо се отказа.

Източник: narod.bg