Преди време, Илиянци се гордееха със своята репутация като царство на фактурите и фактуристите. Обаче в наши дни, корупционните схеми и големите печалби от дейностите се осъществяват най-вече чрез търговските марки. Търговци на нелегални вещи от премиум марки предпочитат да заплащат такси за спокойствие, за да продължат да разпространяват своите "маркови" стоки.

МВР извършва периодично извършва акции, в рамките на които са залавяни контрабандни стоки с популярни марки. В конфискуваните кашони се откриват стоки за десетки хиляди лева. Тук се образуват дела и тогава започва интересната част.

Тези дела се разпределят на полицейски служители, подчинени на Николай Станчев, който е началник на сектор "Разследване" в столичната дирекция на МВР. Забравяме слуховете, че подчинените му го наричали "Кольо Трезвото". Обаче по-важно е да отбележим, че около 50 души работят в отдела под неговото ръководство, включително множество разследващи полицаи от деветте столични районни управления. Нашите източници отбелязват, че делата, свързани с фалшиви стоки, обикновено заминават към служители, лоялни на г-н Станчев.

След това тези дела остават "на трупчета", докато на търговците им се предостави информация за "правилния" адвокат. По-нататък, споменатите адвокати поемат контрола в уреждането на отношенията между двете страни.

Така се описва корупционната схема, при която търговците плащат на подходящите хора и така си гарантират спокойствие. Вносителите на контрабандни стоки не се притесняват, а веднага дават нужните средства там, където трябва, за да избегнат проблеми с прокуратурата и да запазят своите стоки.

По техни думи новият шеф на СДВР Любомир Николов явно ще има много работа, докато се изчисти скандалната  лава на един от най-важните ресори в службата.

Самият шеф на разследването Николай Станчев според подчинените му, е лансиран за началническата позиция от уволнения през 2019 г. шеф на Шесто РПУ Петър Василев. Както е известно, той се забърка в нелеп пиянски скандал и дори беше заловен, че кара на градус. Според слуховете, на самия запой преди цялата тази излагация бил с близкия си Николай Станчев.

Той самият пък веднага след като поел шефския пост, по думите на подчинените му, разгонил и уволнил буквално целия сектор за разследване на икономически престъпления.

"После сложи само свои хора, доказали лоялността си, най-вече дами, които нямат против да изпълняват прищевките на шефа си и неговото близко обкръжение" - допълват източниците ни.

Макар да нямат опит в разкриването на икономически схеми, женската гвардия на Станчев разчита в действията си и безпрекословно изпълнява нарежданията, които им спуска близкия до шефа Йордан Богдев.

Той е оперативен служител, който по времето на предишното ръководство на дирекцията беше преназначен като разследващ полицай - обясняват запознати. По техни наблюдения преди време точно въпросният Богдев отговарял за пазара Илиянци и затова бил наясно с всички схеми за контрол над тържището.

Сходна, казват, била и ситуацията в отдела, който разследва криминални престъпления. Там като фаворит на шефа Николай Станчев се сочат полицаите Рангелов и Николов. Колегите им забелязали, че те също много компетентно насочвали разследваните към определени адвокати.

Сгафили потвърждавали в частни разговори, че действително, когато наемали посочените юристи, делата им тръгвали в правилната посока.

Източник: Уикенд, crimesbg.com