"Изкуствения интелект ще превземе работните места на хората. И на човечеството вече няма да се налага да работи. Ще имате възможност да го правите, но само ако искате", каза Илън Мъск. В същото време той призна, че новият софтуер застрашава младите умове и предупреди, че АI повишава нивата на допамин в детските мозъци и води до пристрастяване към социалните мрежи. И докато някои от водещите специалисти прогнозират, че поне 10 години ще са нужни на изкуствения интелект, за да превъзхожда човешкия, то други смятат, че до 2026-а ще бъде изграден достатъчно мощен софтуер, който да надмине човешкия ум.

На фона на тази ситуация, мнозина се тревожат, че AI ще отнеме нови работни места, ще доведе до съкращение на висококвалифицирани служители и ще остави милиони без доходи. "Какво ще се случи, ако изкуствения интелект престане да се подчинява на човешкия и започне да управлява човешкото общество? Няколко са възможните сценарии и нито един от тях няма щастлив край. Нашата цивилизация просто ще умре, както и другите преди нея. Но този път, защото машините ще унищожат хората", смятат скептиците.

Други обаче се тревожат, че настъпващите технологични промени, ще доведат до по-добро бъдеще. Но дори и най-големият радетел на изкуствения разум — Илон Мъск, смята, че това е глобална заплаха за всички.