Несъмнено след двугодишната пандемия, последвана от войната в Украйна и жестоката инфлация, мнозина си задават въпроса в какво да вложат парите си, за да не се обезценят. Питат се и каква схема на пазаруване да предприемат, за да им стигнат доходите. 

Експертите са категорични в едно – най-лошите решения са пазаруване, без планиране, бърза печалба и изчакване на по-добри времена. Шоковите скокове на цените върнаха хората към едновремешното запасяване, че дори и презапасяване с основни стоки.

След като политици и икономисти постоянно плашат с това каква тежка зима ни очаква, хората масово се запасяват с олио, брашно, макарони, тоалетна хартия и какво ли още не. Икономистите обаче са категорични, че дори този метод да ви спести известни средства, той няма как да бъде инвестиция. 

По-платежоспособните влагат средствата си в купуване на имоти с надеждата, че инвестицията ще е с добра възвръщаемост в случай, че се наложи да продават. Изпреварването на инфлацията с няколко процента обаче далеч не превръща покупката в инвестиция.

Мнозина пропускат да отчетат разходите по поддръжката при закупуването на имот. Трябва да вземете под внимание няколко неща, за да си дадете сметка дали имотът, в който инвестирате, ще се окаже оборотен. Това са локация, инфраструктура, близки магазини, учебни заведения и др. В случай, че решите да инвестирате в по-голяма недвижимост, не забравяйте, че ще има повече разходи, а при покупко-продажба има такси и данъци.

Според експерти добрата архитектура, функционалното разпределение и вътрешният дизайн могат да добавят допълнително между 50 и 100 евро на квадрат.
Ако сте решили да купувате имот, за да избиете с наем, по-добре се откажете от идеята, тъй като доходността от наеми е под 4%, а инфлацията вече е 18%. 

За хора със свободни финансови средства, инвестиционните фондове също са опция. В случай, че тази материя не ви е позната, по-добре се доверете на банките. 

Ако пък решите да инвестирате в скъпоценности, е добре да вземете под внимание, че съхранението им също струва пари. Тук обаче трудно бихте могли да изчислите дали ще можете да компенсирате разходите по съхранението им от евентуално повишение на цената им след време.

Що се отнася до златото, трябва да вземете под внимание факта, че тази година цената му се е понижила с цели 10%.
Освен това имайте предвид, че продажбата му невинаги е безпроблемна. 

Светът на икономистите е, ако все пак имате спестени средства, да не ги държите у дома, а да ги вложите на депозит. При все, че лихвите не са високи и едва ли ще успеят да изпреварят инфлацията, то поне ще намалят загубите ви до известна степен. 

Съветът на финансови анализатори е да се опитате да спестявате поне 10% от доходите си и ако не ги инвестирате веднага да ги заделите на депозит.
Имайте предвид, че в такива случай с колкото се увеличават лихвите по депозита, с толкова ще започнат да намаляват загубите от инфлацията върху спестяванията. 
Според прогнозата до 2-3 години реалната доходност на депозитите да излезе от полето на губещите.
Източник: Уикенд 
 

Икономисти съветват в какво да вложим средствата си – имоти или злато