КАТ готви нови рестрикции

Нова промяна в Закона за движение по пътищата ще бъде обсъдена през следващата седмица в Народното събрание.

Бившият шеф на Пътна полиция - Алекси Стратиев обяви, че промяната ще бъде обсъдена между експерти от КАТ и неправителствени организации от пътния бранш. Идеята е заимствана от Холандия, където водачите имат право да протестират пред съда срещу всеки един акт, съставен от Пътна полиция за това, че е съставен неправомерно. Ако магистратите решат да отменят акта, шофьорът се обявява за невинен и не понася наказанието.

[caption id="attachment_272864" align="alignleft" width="300"]Готвят солени санкции за шофьорите-нарушители Готвят солени санкции за шофьорите-нарушители[/caption]

Ако обаче вината му бъде потвърдена, санкцията не само че не отпада, ами нараства двойно или тройно в зависимост от това какво е извършеното нарушение. Инициаторите на идеята искат тя да бъде въведена и в България. Вестник „Телеграф” отбелязва на страниците си, че се обсъжда глобата на КАТ да скочи между 70 и 100%, ако шофьорът я обжалва пред съда и магистратите не отменят наказанието му, а го потвърдят. Предстои да бъде обсъдено колко точно трябва да бъде увеличението на санкциите.

Стратиев отбеляза, че не е изключено санкциите за някои нарушения да нараснат със 70%, а други със 100%. Освен това експертите в бранша ще обсъдят и как да се процедира в случаите, в които нарушителите категорично отказват да си платят глобата, наложена им от КАТ. За пример от Пътна полиция посочват, че от около 300 хиляди шофьори, които радарите на униформените засичат, че се движат с превишена скорост, едва половината издължават сумите по наложените им санкции. Останалите изчакват да изтече давностния срок от една година и да останат ненаказани.

Стратиев е категоричен, че трябва да бъдат предприети сериозни рестрикции за джигитите, които не си плащат. Освен размера на санкцията за тях, трябва да бъде обсъдено и кога точно да се случва това. Той отбеляза, че по всяка вероятност ще се предвиди глобата да нарасне между 15 и 30%, ако виновникът се покрива 6 месеца, пише Блиц.