Задава се нова схема за източване на милиони по програми след санирането на блоковете и „изтънелият“ асфалт по родните магистрали,  твърдят експерти.

Очаква се финансиране на стойност около 1 милиард евро за изграждане на паркове за зелена енергия и акумулатори за нейното съхраняване по плана на Брюксел за възстановяване.

ИДАТ 2 млрд. лева! Зелената енергия – новата златна далавера след санирането и асфалта

Запознати допълват, че до европарите не могат да се докоснат „случайни“ хора.

Пример за горното твърдение е от Хасково, където синът на председателя на борда на директорите на ФК „Лудогорец” Теменуга Газдова Никола Газдов заедно със съдружника си Велислав Белниколовски ще се впуснат в „зеления бизнес“.

Преди близо месец местният парламент е гласувал да отдаде на фирмата им Енери БГ 1 правото на ползване върху 1402 дка земя, на която да се изгради соларен парк.

Землището е между селата Долно Войводино и Книжовник и се очаква да е с мощност от 400 мегавата.

Местните роптаят, че видните фирмаджии са получили апетитния терен без проведен конкурс или търг. Фирмата ще трябва да плати близо 4.3 милиона лева, но за сметка на това ще използва земята за 50 години с решението на Общинския съвет.

Освен, че тези пари са смешна сума за тези години и площ, то местните смятат, че дори е възможно те изобщо да не бъдат внесени в местната хазна.

Предстои да видим дали финансирането по зелените проекти ще отиде по предназначение или ще се сбъднат прогнозите за нова схема за крадене.

Източник: narod.bg