Изглежда ресторантите смятат, че печалбите от високите цени на предлаганите блюда не са им достатъчни и вече ни цакат с гарнитури, сос, яйце или сиренето към салатата.

 

При все, че добавките от картофи, ориз или някакъв зеленчук трябва да са калкулирани в общата цена на ястието, повечето заведения са загърбили тази практика и ги калкулират отделно. На всичкото отгоре цените им са твърде завишени.

И кръчмите започнаха да цакат масово клиентите си. Ето как!

Така например кашкавалът пане се предлага без никаква гарнитура в чинията и затова клиентите намират цената му за приемлива. В случай, че порцията е гарнирана с някой заблуден картоф, резенче краставица, домат, или лъжица лютеница, тогава вече нещата загрубяват и ще трябва да бръкнете по-дълбоко в джоба си.

 

Средната цена на гарнитурата от пържени картофи е около 4 лева, а получавате 4-5 резенчета. Ако пожелаете да бъдат със сирене, тогава ще трябва да заплатите още 2-3 лева. В случай, че добавите и лъжица лютеница към скарата в най-обикновена кръчма, то тогава вече ще заплатите колкото и за кебапчето. Ако се поглезите с 1-2 люти чушки отгоре, също ще трябва да се разделите с 3-4 лв.

 

Някои заведения зарибяват клиентите си с уж поносими цени на ястията, но пък им „отрязват главите“ с цените на гарнитурите. Затова най-добре би било да си поръчате порция картофи или пък салата, отколкото гарнитура, тъй като така поне ще сте наясно с грамажа и цената.

Източник: Уикенд