Софийската градска прокуратура още работи по разследването, образувано по сигнала, подаден на 16 май от Борислав Сарафов срещу Иван Гешев, докато вторият беше все още главен прокурор, а първият – негов заместник и директор на националното следствие. В момента Сарафов е и.ф. главен прокурор, а уволненият от прокуратурата Гешев се вихри на политическата сцена. Разследването се води по три текста от Наказателния кодекс, тъй като в сигнала се сочат три престъпления.

Досъдебното производство по сигнала на Сарафов е образувано на 5 юни, казаха за „Сега“ от прокуратурата. Самият той е дал показания по него. От електронното деловодство на прокуратурата се вижда, че делото вече е за решаване при прокурор. Т.е. предстои да стане ясно дали Гешев ще бъде подведен под отговорност и пратен на съд, или разследването ще бъде прекратено.

Хрътки: Прокурори разследват Иван Гешев по сигнал на Борислав Сарафов (ДЕТАЙЛИТЕ)

Какво пише в сигнала

Сигналът на Сарафов е разделен на три точки. В първата той разказва как на 15 май сутринта в 9 ч. (час преди изявлението на Гешев, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви война на Бойко Борисов) е бил поканен на оперативка в кабинета на Гешев в Съдебната палата. Били поканени и останалите четирима заместници на главния прокурор, както и върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и софийският градски прокурор Илиана Кирилова.

Когато всички влезли в кабинета, Гешев повикал началничката на кабинета си и ѝ наредил да си вземе телефона. След това Гешев казал на събралите се, че ще пусне запис, който лично е правил в неделя, 14 май, и в който са замесени политици, магистрати и членове на Висшия съдебен съвет.

Главният прокурор казал още, че в неделя е бил посетен в дома си от Йордан Стоев (един от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха уволнението на Гешев на 12 май) и е записал разговора си с него. „След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си“, разказва Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

Зам. главният прокурор обяснява, че наистина е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути казал, че не желае да участва в такъв пошъл фарс и напуснал кабинета на началника си.

В сигнала си Сарафов твърди, че освен, че е нарушил Конституцията, записвайки Стоев без негово знание, Гешев е извършил и престъпление по чл. 339а от НК, използвайки „специално техническо средство за негласно събиране на информация“.

Втората точка от сигнала е посветена на Регентската къща – станцията на МС в Боровец, в която от октомври 2021 г. се стопанисва от главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я ползва за личните си нужди, а служителите, които са на щат към базата, са превърнати в личната му прислуга. Според Сарафов освен морално недопустимо и уронващо престижа на съдебната власт“, това е и престъпление по служба, тъй като Гешев превишава властта и правата си и използва служебното си положение, за да се облагодетелства.

На трето място Сарафов се спира на казуса „Барселонагейт“. По време на изявлението си на 15 май Гешев разказа как наблюдаващият прокурор по делото се обръща към него с „Иван“ и как му е казал, че до него достигнала информация, че Сарафов е наредил разследването, свързано с Бойко Борисов, да бъде прекратено до 12 май.

Гешев обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана – някой, казал на друг, той на трети и т.н. Сарафов определи това обвинение като „абсолютно несериозно“. А в сигнала си написа, че Гешев е направил публично признание, че се намесва по делото неправомерно и така извършва престъпление срещу правосъдието.

Източник: narod.bg