Искат си парите

Хиляди шофьори се навдигат на бунт срещу КАТ, след като съдът постанови, че мобилните камери са незаконни и водачите на моторни превозни средства не могат да бъдат глобявани на тази база.

Именно поради тази причина водачите, глобени от КАТ с електронен фиш заради превишена скорост, засечена от патрулните автомобили с мобилни камери, завеждат иск. Те ще внесат колективния иск срещу държавата в Софийски градски съд. Вестник „Телеграф” отбелязва на страниците си, че тяхното искане е да им бъдат възстановени сумите, които както стана ясно са им били взети без законово основание за това. Инициативата бе подета от неправителствени организации от пътния бранш.

[caption id="attachment_307150" align="alignleft" width="300"]Водачите си искат парите Водачите си искат парите[/caption]

От там обявиха, че са стартирали създаването на виртуална приемна в интернет, където всеки, който е бил глобен с електронен фиш от мобилна камера и пази документите за това, ще може да се включи с иска. От неправителствените организации подчертават, че услугата е напълно безплатна. Припомняме, че в края на миналия месец по време на Общото събрание на магистратите от ВАС (Върховния административен съд) бе взето единодушно решение съгласно, което използването на 137-те мобилни радари на Пътна полиция е в разрез със законовите разпоредби.

Като аргумент за решението си съдиите посочиха факта, че устройствата биха могли да бъдат манипулирани и това става изключително лесно. Освен това те подчертаха, че монтирани по този начин в полицейските коли, не биха могли да бъдат употребявани. Според тях е повече от абсурдно камерите да са без независимо захранване и да се налага да работят чрез акумулатора на автомобила. Юристи запознати с тълкуването на решението на Върховния административен съд са категорични, че по този начин на захранване на мобилната камера, дори зареждането на мобилен телефон в автомобила би могло да доведе до известни смущения.

Въпреки всичко обаче, хиляди шофьори са били глобени именно на базата на показанията на мобилните камери. Статистиката на Пътна полиция сочи, че ежегодно потърпевши са между 200 и 300 хиляди, пише Блиц.