Градът, дал на страната ни актуалните политически вагабонти  Делян Добрев и Асен Василев, трепери в очакване на ново силно земетресение, което едва ли не щяло да срине региона по време на първото лунно затъмнение за годината.

 

Информацията дошла от популярен сайт, в който се казвало, че Турция усилено се готви за предстоящо унищожително земетресение. Застрашените сгради в Истанбул вече били белязани със специални маркери, а живущите в тях били предупредени, че в скоро време ще трябва да се изнесат някъде, ако искат да оцелеят. Търканията между европейската и азиатската тектонски плочи зачестили и почвата под някогашния Константинопол започвала да клокочи.

 

Земетръсът бил предсказан преди няколко десетилетия, без да се уточнява точната година и месец, но този път учените били категорични, че край Босфора нещата няма да са мирни и тихи в съвсем близко време.

 

Информацията притеснила жителите в Хасковско, част от които „си сверявали часовника“ по медиите. Те знаели, че когато има катаклизми в южната ни съседка, последиците се усещали в районите на Странджа, Родопите, понякога и в Рила. Хората изпаднали в паника, защото предсказания за жестоко разместване на земните пластове направил и известен български астролог преди години. Хванали се на въдицата на Емил Лещански, дори се изнесли на палатки край града в уговорения ден и час, други ударно застраховали имотите си срещу природни бедствия и пожари, а трети се пръснали при роднини по селата. Всички с трепет и страх зачакали бедствието, което не се състояло, а трябвало да се случи навръх Великден.

Заради невярната информация и създаването на паника сред населението, звездоброецът попадна под ударите на закона. Запознати с битието му разправят, че успял да се измъкне от Темида, като обяснил, че не е виновен, защото „една звезда била мръднала“.

 

Сегашната новина, че около Истанбул ще стане страшно, била посрещната с притеснение, особено след писанията, че лунното затъмнение от 25 март 2024 г. носи разрушения и невероятно тежки земетресения.

 

При лунно затъмнение Луната отсъства и ролята на нощно светило се поема от Слънцето. Явлението се е случвало безброй пъти на планетата Земя и винаги предизвиквало наводнения, цунами и земетресения.

 

Вероятното разрушително бедствие се очаквало да бъде между 25 март и 8 април, след което човечеството щяло да си отдъхне от негативите на звездните тела, макар и за малко – до следващото лунно затъмнение за годината.

 

„Притеснихме се, защото земетресенията са сериозно нещо. Знаем, че дори модерна техника не може да ги предскаже 100%, но все пак друго си е да го чуеш от специалисти по звездите и планетите, които непрекъснато се движат, променят своята орбита и кой знае какви зулуми гласят. За паника този път не може да се говори, но за притеснение – определено. След Лещански няма какво повече да ни уплаши. През 2009 г. думите му бяха приети твърде сериозно. Имаше хора, които се евакуираха на село и зачакаха да се случи трусът, който не се случи. И по-добре, но все пак трябва да се мисли, преди да се говори и пише.

 

Този път по-различното е, че хората в района не плануват да напускат жилищата с казват, че каквото трябва да стане, ще се случи. Не застраховат имотите си, не се презапасяват с продукти – нито с батерии, нито със свещи. Въпреки това имат едно наум, защото са убедени, че турските власти наистина имат информация и са почнали да се грижат отрано за гражданите си.

 

Какво се оказва обаче? В Истанбул маркират стари сгради, които евентуално биха се срутили първи. Там наистина се очаква земетресение, което, ако се случи, ще разлюлее и нас. Гражданите са предупредени за евентуално бедствие, но продължават живота си постарому. Какво ли друго могат да направят?!

 

„У нас от всяко изречение се създава паника и хората започват да звънят на 112, на полицията, на горските, на „Гражданска защита“, което не е редно, защото средната култура на възпитание изисква поне елементарни познания за природните бедствия и явления“, коментират в града, в който се намира най-високата статуя в света на Богородица.

 

Местните се надяват, че божията майка ще ги спаси като по чудо, ако има нещо лошо, в това число и разрушителен трус при съседите.

Източник: Уикенд