Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че получават информация за това кога ще настъпи пикът на грипа и различни други заразни болести чрез схема, която е изключително добра и дава достоверна информация почти на 95%. В този ред на мисли той посочи, че условно земното кълбо е разделено на две – Северно и Южно полукълбо. Обикновени грипните епидемии в Южното полукълбо възникват през юли и август, а в Северното – през януари и февруари.

 

Затова у нас подготовката започва от есента – от 1 октомври започва събирането на проби от пациенти с грипоподобни симптоми от цялата страна, които се изследват в Центъра по заразни и паразитни болести, за да се види какви вируси циркулират.

 

За нашите географски ширини епидемията стига върха си в последната седмица на януари или първата на февруари и така е вече доста години. Казано с други думи идването на вирусите се изчислява по математически модел. Към момента грипът е динамичен за разлиска от останалите респираторни инфекции, но човек бързо се нормализира. Веднъж тръгнала грипната вълна, за 1-2 седмици обхваща цялата страна.

Очаква се към края на февруари обстановката да се нормализира в първите засегнати райони – Смолян, Пловдив, Габрово, а след тях в списъка ще се включат Варна, Бургас, Плевен, Ямбол и Перник, където има висок процент болни от грип.

 

И тук е мястото да споменем ролята на предпазните маски. Специалистите посочват, че ако здрав човек носи маска, намалява риска от зараза с 20%. Ако обаче маската се носи от болен, то тогава рискът да зарази останалите, намалява с 50-60%. Ако болен и здрав носят маска и стоят на дистанция един от друг 2 метра, то тогава рискът намалява с до 90%.

Обикновените маски обаче се носят не повече от 2-3 часа, след което се овлажняват и стават пропускливи, което означава, че вече не вършат никаква работа.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Сред останалите ефективни механизми срещу вирусите, е редовното проветряване, което за съжаление често бива подценявано, тъй като го смятат за твърде обикновено. Доц. Кунчев посочва, че ако вдишаме малка доза вируси, имунната система ще се пребори и няма да възникне заболяване. Ако обаче погълнем голямо количество вируси, което обикновено се случва в затворени помещения, заболяването е сигурно. Именно това е и причината, поради която класните стаи се превръщат в огнища на зарази. Прозорците трябва да се отварят за 15 минути на всеки 2 часа.

 

 За грип А, са характерни общите симптоми – предимно висока температура, отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите. В такива случаи е добре човек да си остане вкъщи за 2-3 дни. Много е важно по време на грип хората да се хранят балансирано, тъй като тежките диети измъчват допълнително организма. Трябва да се наблегне основно на белтъчна храна, витамините, плодовете, зеленчуците. Препоръчителна е и традиционната българска туршия, която е с високо съдържание на витамин С. Редовната й консумация прави излишен приема на допълнителни хранителни добавки. Киселото зеле и червените чушки, също са богати на този витамин.

Източник: Уикенд