Български магнат, замесен в тъмни афери и арестуван в миналото по разследване за участие в престъпна организация, се е опитал да влезе в Гърция през атинското летище "Елефтериос Венизелос" заедно със сина си, съобщиха гръцки медии.

Инициалите на задържания, който не е бил допуснат в страната, са А. И. Т. Заедно със сина му, чиито инициали са Р. Т., той опитал да премине паспортния контрол преди седмица. Властите обаче действали незабавно и влизането му в страната е било предотвратено, съобщава на 9 август изданието newsbreak.gr.

Синът на магната не е бил задържан, тъй като за него не е имало информация за забрана за влизане, допълва olympia.gr. Властите се опитват да установят контактите, които задържаният има в Гърция.

В публикациите на гръцките медии се посочва още, че същият човек е бил арестуван през 2020 г. след разследване на Интерпол и освободен срещу рекордна за България гаранция. А.И.Т. е бил обвинен в мащабна корупция.

Рекордни гаранции, наложени от специализираните съдилища (вече закрити) у нас през 2020-а

Гръцки медии: Български магнат е спрян на летище в Атина при опит да влезе в Гърция

За "рекордна" гаранция у нас се смята наложената от Апелативния специализиран наказателен съд на Атанас Бобоков, подсъдим по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, длъжностни, данъчни и други престъпления, през ноември 2020 г. През юли 2021 г. обаче тя беше намалена до 1 млн. лв. от Специализираният наказателен съд.

Александър Тумпаров обаче, който бе арестуван през 2020 г. след разследване на Интерпол, беше освободен под гаранция срещу рекордната за страната ни сума от 1,5 млн., която той плати през февруари 2020 г. Той бе обвинен в участие в ръководена от Васил Божков организирана престъпна група, създадена с цел избягване плащането на данъци и такси за лотарийни игри.

През 2020 г. Апелативният спецсъд наложи гаранция от 1 млн. лева и срещу жената на Васил Божков - Елена Динева, която бе обвинена за това, че с Божков и други лица са били в организирана престъпна група, извършвала незаконна търговия с културни ценности, укриване на данъци, финансови престъпления и др. Тя обаче не плати гаранцията и остана в предварителния арест до изтичане на установения в НПК максимален 8-месечен срок за задържане под стража.

В южната ни съседка бе задържан и мъж, издирван от българските власти 

Извън случая със задържания магнат, гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА, съобщи, че гръцката полиция вчера е арестувала мъж, издирван с европейска заповед за арест от българските власти. Издадената заповед била за две обвинения в условие на опасен рецидив - опит за кражба с влизане с взлом и кражба с използване на превозно средство.

Мъжът е арестуван в селскостопански район в община Суфли, Североизточна Гърция, след като е установено след проверка, че е издирван с европейска заповед за арест. Арестуваният ще бъде предаден на прокуратурата.

Източник: dir.bg