Как се бори „Магнитски“ превантивно? След първите санкции по &„Магнитски“ у нас през 2021, когато бяха ударени близкостоящи до тях лица, братя Домусчиеви  започват операция по спасяване на имиджа си в САЩ, която завърши със залавянето на техния кораб „Верила“ на ирландските брегове с цяла планина от кокаин.

 

Избелването за близо 5 милиона долара беше почернено от половин тон снежнобял чист прах.

С името само на олигарха Кирил Домусчиев, без да броим отделно брат му олигарха Георги Домусчиев, са свързани огромни суми за лобизъм във Вашингтон.

 

Регистърът извади 26 плащания по договори на Кирил Домусчиев (21 съвместно с брат му) за 2 160 000 долара. За 2 години. Средно по милион и отгоре на година. Не потърсих справка и за някоя от многобройните им фирми, за които също е възможно да имат договори.

 

Какво търсех ли? Сумите за лобизъм в Конгреса на САЩв Палатата на представителите и в Сената.

 

Сумата от над 2 милиона не е показателна. Защото на 22 март мин. г. неговата фирма Huvepharma беше представена като най-новия член на Консултативния съвет към Президента на Търговската камара на САЩ във Вашингтон. Причината – братята Домусчиеви присъстват в САЩ в 6 американски щата с 5 завода и 2 развойни центрове.

 

Предполагам, че след случилото се в Ирландия с корабаВерила“ тези суми за лобизъм неколкократно ще нараснат. Но и колкото да нарастват, никакви пари не са в състояние да изтрият случилото се.

 

Неизбежно ще последва отдръпване – не светкавично, немасирано, постепенно. Без публичен шум. Империята достигна върха си тази година, особено с посещението у нас през пролетта на експрезидента Бил Клинтън (като гост на Конфедерацията на работодателите у нас, председателствана от Кирил Домусчиев от 2014 г. насам).

 

Корабът с име на планина, която мнозина обвързват с перилни препарати (Верила) ще затрие всичко постигнато досега. Неизбежно е. От върха пътят винаги е надолу.

„Sic transit gloria mundi“.

Григор Лилов, разследващ журналист, Фейсбук

 

ГОРЕЩО: Ето колко милиона долара са платили в Конгреса на САЩ братя Домусчиеви за пиар и лобизъм (ФАКСИМИЛЕТА)

ГОРЕЩО: Ето колко милиона долара са платили в Конгреса на САЩ братя Домусчиеви за пиар и лобизъм (ФАКСИМИЛЕТА) - Снимка 2

ГОРЕЩО: Ето колко милиона долара са платили в Конгреса на САЩ братя Домусчиеви за пиар и лобизъм (ФАКСИМИЛЕТА) - Снимка 3

ГОРЕЩО: Ето колко милиона долара са платили в Конгреса на САЩ братя Домусчиеви за пиар и лобизъм (ФАКСИМИЛЕТА) - Снимка 4

Източник: pik.bg