Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков прекрати четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те включват закупуване на:

7 двуетажни влака

35 едноетажни мотриси

20 пуш-пул състава

18 маневрени локомотива

 

ГОЛЯМ СКАНДАЛ: Планът за възстановяване в сектор транспорт е във фатална зависимост от лобирането за Експрес сервиз

Към момента три от тях (без тази за маневрените локомотиви) се намират в КЗК, като се обжалват от международни компании. Тоест процедурата по събиране на оферти е спряна. Последната поръчка - тази за електрическите маневрени локомотиви, която не се обжалва, предизвика сериозни критики от страна на българския производител от Русе "Експрес сервиз". Недоволството е породено от условията на търга, в които за търга към доставката на маневрените локомотиви се прилага Европейската регулация към нов и модернизиран подвижен жп състав - локомотивите да притежават разрешения за тип на превозните средства и за пускане на пазара в страна член на ЕС. Изисква се 18 локомотива да са оборудвани с акумулаторна батерия, за да извършват маневри в неелектрифицирани участници и с пантограф за маневра в гари и свързваща електрифицирана жп инфраструктура.

 

Това условие дава възможност всички маневрени локомотиви да могат да оперират по националната инфраструктура, включително и влакообразуващи гари, както и по жп линиите свързващи локомотивните и вагонни депа и райони с цел подготовка на влакови състави и придвижването им до районите за почистване и екипировка.

 

Идеята на собствениците на „Експрес сервиз“ е да се включат в ПВУ маневрени акумулаторни локомотиви, тяхно производство за извършване на маневри в депата на БДЖ е лишена от практически логика. Маневри в депата не се извършват. Локомотивите влизат в депо на собствен ход и в ремонтните халета има устройства за придвижване в неработно състояние. Единствено в две от локомотивните депа има монтирани подлокомотивни стругове, за които е необходимо придвижване от позиция на позиция, но за тази цел има техническо решение, без да се използва специален локомотив.

 

Активната медийна инициатива на собствениците на „Експрес сервиз“ и активирането на лобитата им в новото ръководство в МТС в лицето на новия ресорен зам.-министър Бисер Минчев даде резултат. Сегашната визия на Бисер Минчев е да раздели поръчката от 18 локомотива на две - 9 за локомотиви с акумулаторна батерия и пантограф по сега действащата техническа спецификация и 9 броя за локомотивите произвеждани от „Експрес сервиз“ частната русенска фирма. Това е необходимо, тъй като локомотивите на "Експрес сервиз" не покриват изискванията - не притежават разрешение за тип на превозните средства и разрешение за пускане на пазара на превозно средство, съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/545 и Наредба № 57 от 9.06.2004 г. за постигане на оперативна съвместимост на националната железопътна система с железопътната система в рамките на Европейския съюз. Отделно използването на чисто акумулаторни локомотиви в 24 ч график на работа е невъзможен, тъй като при изтощаване на АБ трябва да се зареди за 6.8 часа, което на практика означава - плащаш 2 локомотива, а ползваш един?! С този недъг свършва и мантрата, че е по-евтин. Това се избягва от другите хибридни локомотиви с пантограф и акумулаторна батерия - те 24 часа са на разположение и могат да се движат със скорости 5-10 км/ч като локомотивите на „Експрес сервиз“ по инфраструктурата на депата, така и с 40-60 км/ч по свързващата инфраструктура и влакообразуващите гари, което е неизпълнимо за локомотивите на „Експрес сервиз“.

Доводите които изтъкват частниците, че тяхната продукция е много по-евтина от локомотивите с пантограф, дълбоко не е коректна. Локомотивът с пантограф е много по-сложен и многофункционален от тези само с АБ, които за незапознатата публика се сравняват с електрокар на релси. Локомотивът с пантограф може да се сравни с автомобил хибрид - както виждате няма място за сравнение по технически параметри както и по цена.

 

Отделно като се има в предвид, че ползвателят трябва да се съобразява с времето за зареждане и не може да ползва локомотива 24 часа непрекъснато, цената от 21 милиона значително ще нарасне. Отделно визията – да се предвидят 6 локомотива с АБ и още три за компенсация по време за зареждане - къде ще са тези три локомотива за компенсация, тъй като депата на БДЖ са на 120-150 км един от друг? Отделно при пазарните проучвания в заданието за оферта изрично е поставено изискването за наличие на пантограф и цената, която е дадена от „Експерс сервиз“ не е коректна, тъй като е за локомотиви само с АБ, за което тя рязко се различава от другите оферти които са за маневрени локомотиви с пантограф и АБ.

 

Именно за това ползва добре познат метод лобиране в полза на наши хора (за отбелязване е че е в полза на частни производители), за което ще се ползва европейско финансиране, а обосновката е за държавната БДЖ?! Тези методи на работа са заклеймени от премиера Николай Денков.

Ще стане ли заложник финансирането по плана за възстановяване на Република България от прищевките на Експрес сервиз? Ще бъдат ли променени „занижени“ критериите в полза на нашата фирма с цел участие в предварително опорочен европейски търг, предстои да видим!

Източник: pik.bg